Проф. Балтов: Втората доза на ваксината може да се отложи с няколко дни, не е фатално

OFFNews 24 февруари 2021 в 09:38 2633 0

"Втората доза от ваксината на "Астра Зенека" се пада по великденските празници. Тя може да ги изпревари или да е след тях. Не е фатално да има пет дена плюс-минус. Има диапазон на възможностите. Лекар може да ти направи втората доза и на друго място от това на поставянето. Това каза по БНТ проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов" и член на оперативния щаб.

Правим списъци и ги даваме към РЗИ, за да се знае кога да се постави втората доза. В края на април и началото на май ще има дози за всички нужди. Няма да има проблем, ще има ваксини за всички", каза Балтов.

Той призова хората, които вече са се ваксинирали с първа доза, да спазват противоепидемичните мерки, тъй като до 21-ия ден организмът остава уязвим за COVID-19.

Балтов уточни, че не е било предвидено зелените коридори да са в такъв мащаб, но се оказало, че има много желаещи. 

По думите му в момента се прави преразпределение на ваксините, за да има за всички. През март ще дойдат повече от 500 000 дози от всички разрешени ваксини, като се планира по 15 000 да са правените за ден. 450 са поставените ваксини вчера в "Пирогов", каза още Балтов.

Може да има леки странични реакции, те преминават в рамките на ден-два, уточни Балтов. По думите му след преболедуване минимумът е 3 месеца преди да се ваксинира даден човек.

На този етап не се предвижда разкриване на денонощен кабинет за ваксиниране в "Пирогов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови