Проф. Асен Балтов: Готвим се за най-лошия сценарий, контролът трябва да се повиши

OFFNews 25 септември 2020 в 09:26 1955 0

Снимка Архив

Медицинските специалисти се подготвят за по-лошия сценарий със сериозен пик на инфекциите през ноември. Тогава регистрираните случаи ще достигнат 30 000, от тях 7000-8000 активни, каза проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Пирогов" по БНТ. 

Според него в следващите 15 дни се очаква сериозно увеличение на случаите на коронавирус. Той обаче заяви, че сценарият със затваряне по домовете не е удачен и не трябва да се спира работата. Балтов прогнозира, че може би ще има региони с по-строги мерки. Контролът трябва да се повиши категоричен бе професорът.

"Маски има навсякъде. Не мисля, че е проблем да се носят, защото и в момента да влезете в "Пирогов", ще видите, че всички ходят с маски, дори и пациентите. Това не е нещо необичайно. В цял свят се носят маски и никой не е пострадал от това", коментира той мярката, която предизвика спорове напоследък.

В 'Пирогов" в момента има 30 пациенти с COVID-19, двама са интубираните, останалите са в средно тежко състояние.

"Сега има достатъчно легла, но съществува вариант да се увеличат болниците, които се грижат за пациенти с коронавирус", уточни той.

Проф. Балтов каза, че не е бил възприет моделът с обособяването на болница, която приоритетно да се занимава с борбата с коронавируса, нещо, което се е реализирало в Белград например.

Няколко болници поемат тежкия удар и това е от самото начало, други болници се опитват, ако може техните случаи да ги поемат други болници. Частните болници са някъде в правенето на пари, каза още проф. Балтов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови