Предложение: младите лекари да специализират в болницата, в чието COVID отделение работят

OFFNews 19 октомври 2021 в 17:55 984 0

„Ще променим правилата, така че младите колеги, които работят в реанимациите и инфекциозните отделения, обслужващи граждани с COVID-19, да получат правото автоматично да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят, без да е необходимо провеждането на конкурс." 

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред медии при посещението си в УМБАЛ „Александровска“.

Той се ангажира и с осигуряване на възможност за почивка за работещите в COVID отделения медици.

„„Хората, които работят в COVID-отделенията и в реанимациите, е добре да бъдат подкрепени от държавата. И ако не искаме другите лечебни дейности да страдат, нека да се ваксинираме, нека да спазваме ограничителните мерки, за да намалим натиска върху болниците, за да могат лекарите да лекуват и другите хора. Това зависи от всички нас“, подчерта д-р Стойчо Кацаров.

По думите му капацитетът на УМБАЛ „Александровска“ за прием на болни с коронавирусна инфекция е почти запълнен, като този капацитет може да бъде разширен чрез разкриването на допълнителни легла. Д-р Кацаров увери, че към момента няма проблем с приема на пациенти с COVID-19. „Няма причина да се връщат болни“, подчерта д-р Стойчо Кацаров.

„От общия брой легла, които са разкрити в болницата – 676, са заети 70%“, това каза директорът на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов. COVID-отделението на болницата разполага с 85 легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, а 35 са за интензивни грижи.

91% от реанимационните легла са запълнени, което означава, че към настоящия момент в УМБАЛ „Александровска“ има 3 свободни реанимационни легла. 18 са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, като д-р Атанасов уточни, че тези стойности са динамични и зависят от разпространението на заболяването. В момента лечебното заведение разполага с 205 свободни легла, част от които може да бъдат трансформирани в легла за COVID-болни.

По-рано министърът разговаря с проф. Атанас Темелков и с лекари, които работят в COVID-структурите и реанимацията на болницата. Медиците споделиха, че основният проблем при лечението на пациенти с коронавирус е, че те отиват твърде късно на преглед. Въпреки че някои се чувстват добре, те не осъзнават, че здравословното им състояние може да се влоши за часове.

Другият проблем, с който се сблъскват лекарите, е притокът на пациенти от провинцията към София. Лекарите са категорични, че разкриването на COVID-зоните е стъпка в правилната посока, защото се намалява натискът върху болничното лечение.

„По 11 пациенти на ден са преминали от първи октомври досега в COVID-зоната в „Александровска“ болница, каза изпълнителният директор на лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови