Повечето родители нямат идея как да хранят здравословно децата си

OFFNews 06 август 2019 в 16:06 2036 0

Повечето родители нямат идея какво трябва да ядат децата им и изпитват необходимост от допълнителни насоки за хранителните нужди на потомците си, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Резултатите от допитването, обхванало 2000 родители на деца на възраст между 4 и 16 години показват, че сред две трети от
анкетираните цари объркване по въпроса какви витамини и минерали трябва да присъстват в храненето на подрастващите, съобщава БТА. Тези, които са наясно, обаче не са сигурни кои са най-добрите продукти за набавянето им.
Седемдесет на сто от родителите знаят, че децата им трябва да консумират пет порции плодове и зеленчуци дневно, но 29 процента на са наясно защо.

По отношение на източниците за набавянето на определени витамини, над 15 процента от анкетираните родители нямат представа как да осигурят на децата си повече витамин С. Една пета от участниците в допитването са в неведение какви храни да дават на потомците си, за да повишат нивата на витамин D.

Здравните власти препоръчват всекидневен прием на витамини А, С и D за децата на възраст между шест месеца и пет години. Оказва се обаче, че 43 процента от родителите не знаят кои витамини е препоръчително да приемат подрастващите. Въпреки това 66 процента от възрастните се смятат за добре запознати с витамините и минералите, като 15 процента оценяват познанията си като "изключително високи".

Само 40 на сто от родителите са в състояние да посочат ролята на витамин С за усвояването на желязото и за поддържането на имунната система. Едва 10 процента от участниците в допитването могат да назоват препоръчителната дневна доза
витамин D, която е 10 микрограма. Двойно повече родители смятат, че тя е 10 милиграма - 1000 пъти над препоръчителната.

Витамин А, известен и като ретинол, играе важна роля за поддържане на доброто здраве на кожата и очите. Милиони възрастни обаче нямат представа за това. Една десета от родителите мислят, че витамин А помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки (левкоцити) и поддържа кръвното налягане.

Проучването показва още, че 56 процента от родителите във Великобритания дават на децата си витамини под формата на добавки. От тези, които не го правят, 10 процента се тревожат, че добавките съдържат твърде много захар

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови