Отпускат още 60 млн. лв. за медиците на първа линия

OFFNews 02 септември 2020 в 14:15 1205 0

Допълнителни 60 млн. лв. се осигуряват по проекта за подкрепа на медиците на първа линия в борбата с COVID-19, финансиран по Опиративна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Това реши правителството на днешното си заседание.

Те ще бъдат ще бъдат насочени към процедурата “Защита на населението от заплахи за общественото здраве, причинени от пандемични кризи”, в рамките на която се осигуряват подкрепа, защита и допълнителни възнаграждения за медицинските лица, които са на първа линия в борбата с COVID-19 и са най-застрашени от заразяване.

Бенефициент по проекта е Министерството на здравеопазването. Финансирането на процедурата е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 (ОПРЧР) на Министерството на труда и социалната политика.

На днешното си заседание правителството даде съгласие Управляващият орган на ОПРЧР да наддоговори с 60 млн. лв. бюджета на Приоритетна ос 1 на оперативната програма - „Подобряване на достъпа до заетост и качеството на работните места“ и да сключи анекс към договора по проекта с Министерството на здравеопазването за осигуряване на допълнително финансиране в същия размер.

Осигуряването на допълнителния ресурс се налага, тъй като с настъпването на есента се очаква увеличаване на заболеваемостта и влошаване на епидемичната обстановка в страната. Това ще наложи пълна мобилизация на персонала на здравната система, който трябва да работи системно и ефективно при по-голямо натоварване и стрес, за да успее да осигури надежден отговор на предизвикателствата на пандемията, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови