От четвъртък: 7 дни изолация за заразените с COVID-19, 5 дни карантина за контактните лица

Янка Петкова 16 август 2022 в 16:44 2758 0

доц. Ангел Кунчев

Снимка Министерство на здравеопазването

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Налаганата изолация за заразените с коронавирус ще бъде намалена от 10 на 7 дни, а карантината за контактните им лица от 7 на 5 дни. Няма да бъдат поставяни под карантина контактните лица, които са се ваксинирали (с пълна ваксинация или бустерна доза) или преболедували, преди не повече от три месеца.

Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването след заседание на експертния съвет.

По думите на доц. Кунчев тези три мерки са оправдани, предвид седмичния спад на заболели и починали. Решението за намаляване на карантината и изолацията е взето на база практиката в ЕС и САЩ и най-вече заради установения лек спад на заболеваемостта от 12% за цялата страна и 24% за София, уточни главният здравен инспектор.

Той обясни, че няма да е необходимо представяне на отрицателен тест, тъй като системата автоматично ще сваля от карантина и изолация съответните лица.

Заповедта на служебния здравен министър ще влезе в сила от четвъртък и ще важи за 7-дневен срок. Ако няма промяна в показателите и отбелязаният спад на заболеваемостта продължи, срокът ѝ ще бъде удължен.

Ако продължи този спад, може да обсъдим намаляване и премахване на някои от мерките. Отстоянието и дезинфекцията е редно да останат, защото след COVID-19 ще дойде грипът, който се предава по абсолютно същия начин. Тогава ще говорим за имунизация на възрастните, спазването на мерките и как ще се действа по време на изборите и в училищата, посочи доц. Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови