Онколог: Имали сме пациенти с рак, позитивни за COVID-19, без никакви симптоми

Янка Петкова 28 октомври 2020 в 16:55 12121 1

Снимка МБАЛ Уни Хоспитал

Около 4250 са новите случаи на белодробен карцином в България всяка година, като близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий. Ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествени заболявания при мъжете и на трето място при жените у нас.

Рискови фактори за развитие на болестта са активно и пасивно тютюнопушене, фамилна обремененост, предходно облъчване на белите дробове, излагане на радон, азбест или други канцерогенни агенти. Повечето пациенти с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми в началните стадий на заболяването, но когато такива се проявят, те биват продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло.

Това обяви на онлайн семинар за журналисти д-р Росица Кръстева, началник на Отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. В рамките на семинара д-р Кръстева отговори и на въпроси на OFFNews.

Д-р Кръстева, Вашият колега д-р Симидчиев спомена за пациент с остро хематологично заболяване, с доказан коронавирус, който изкарва инфекцията леко. Едно от възможните обяснения според него е, че заради отслабения имунитет, организмът му не реагира на вируса. Имате ли подобен случай в практиката си? Оправдава ли се твърдението, че при компрометиран заради онкотерапиите имунитет, може да има по-слаба реакция на вируса и да не се стигне цитокинова буря например?

Мога да ви кажа, че липса на цитокинова буря има и при хора, които не са на имуносупресивна терапия. От началото на пандемията през март досега в нашия център имали сме пациенти, които са били положителни за коронавирус, без да имат каквато и да било клиника, имали сме пациенти, които са били на химиотерапия, имали са положителен тест за коронавирус, развили са симптоми и са се излекували, имали сме и пациенти, които са били на лечение, в терминален стадий на заболяването, те действително загинаха с рак плюс доказана коронавирусна инфекция.

Как се определят тези пациенти – починали от рак или от коронавирус?

Има прекалено много спекулации с коронавируса, прекалено много намесени икономически интереси и други, така че не желая да го коментирам. Като лекар мога да Ви кажа, че инфекциозни заболявания е имало и ще има. Завършила съм и "Обща медицина" и претендирам, че имам някаква представа от инфекциозни болести.

Това, което в момента се налага като поведение, лично аз не го приемам. Преди да говорим за злокачествени заболявания светът е страдал и хората са умирали от инфекциозни болести. За рака започваме да говорим след като откриват пеницилина и след като имаме контрол над инфекциозните заболявания. Инфекциите съпътстват хората открай време, тях винаги ги е имало. В днешно време е постигнато много, включително и с имунизациите.

Това са две различни групи заболявания. Много са различни случаите. Ракът е на 3-то или 4-то място в рисковите групи за ковид и то ракът на белия дроб. Това са най-рисковите от всички пациенти с онкологични заболявания. Но на първо място са пациентите с хронични белодробни заболявания, сърдечносъдови заболявания, диабет. Ракът се нарежда след тях.

Много неща за коронавируса предстои да бъдат изяснени. Науката изисква време. Ние трупаме впечатления, наблюдаваме. Така че тук има малко повече преекспониране. Хора, които нямат представа от инфекциозни заболявания, говорят, разсъждават, споделят, коментират.

Специално за пациентите с онкологични заболявания мога да Ви кажа, че нещата протичат по различен начин, както и при другите хора, които не страдат от такива болести. Имаше например съобщение за пациенти с карцином на простатата, които по-рядко боледуват от COVID-19, защото терапията, с която ги лекуват, ги защитава. Но това е нещо епизодично.

В непрекъснат контакт сме с колеги от Италия, Германия и Гърция. Всички са на мнение, че терапията на онкоболните пациенти с карцином на белия дроб не бива да бъде прекъсвана. Ние не прекъснахме лечението на пациентите, наблюдавахме ги. Ако един човек е опериран преди 10 години и в момента е само на хормонално лечение, той не е застрашен, имунитетът му е нормален. Терминът "потисната имунна система" е придобил популярност, но невинаги отговаря на действителното състояние на лекувания. 

Химиотерапията действително потиска имунитета, това създава риск от инфекции и ние разполагаме с растежни фактори, протектираме хората, не позволяваме да изпаднат в състояние, което би направило имунната им система безпомощна пред инфекциите.

Тези, които провеждат имунна терапия, са със съвсем друг клас лечение. Успяваме да направим така, че имунната им система да разпознае рака и да се пребори с него. Много са различни и фини механизмите на действие на различните лекарства.

Дали пациентът с рак е опериран преди 1 година или преди 10 години не е едно и също. Затова не могат да се правят обобщения.

Трябва да е ясно, че коронавирусът е една инфекциозна болест, която ще мине и ще отмине и ще дойде следващата. Онкологията обаче, с това което сме успели да постигнем като лечение, наблюдение и диагностика, трябва да продължи да се развива, защото има още много неизвестни.

Оказва се, че основен проблем при карцинома на белия дроб е поставянето на диагноза навреме. Как пациентът да стигне възможно най-рано до специалиста, който би могъл правилно да го диагностицира и лекува?

Когато говорим за рак на белия дроб специалистът не е един. Това, което наблюдавам най-често е, че човек ходи на лекар, едва когато има някакво оплакване. Едно проучване на доц. Михайлова от ВМА установи, че при пациенти Европа от поставянето на диагноза до лечението изминават средно 3-3,5 месеца. В България срокът е доста по-кратък. Не говорим за частни случаи. Това, което според мен трябва да се популяризира, е при такива симптоми колегите, които са далеч от онкологията като специалност, да насочат пациента към център, където има гръдна хирургия, добра образна техника и хора, които действително лекуват рак. Така диагностиката и лечението ще започнат много по-навреме.

По данни на Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) през 2018 г. в световен мащаб са регистрирани приблизително 2.1 млн. случая на белодробен карцином и 1.8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването. Статистиката за Европа за същия период отчита 387 913 починали, което представлява 20% от всички, свързани с онкологични заболявания смъртни случаи. В условията на пандемия особено важно е терапията на пациентите с рак да не прекъсват терапията, единодушни са специалистите. Кампанията „Ново нормално, същият рак“ цели е да насърчи онкоболните, да възобновят лечението си, ако е било временно прекъснато, а хората с вероятни симптоми на рак или тези, които са пропуснали профилактичните си прегледи - да не чакат и да се консултират с лекар, при спазване на всички мерки за предпазване от COVID-19 инфекция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

29.10 2020 в 15:24

Феерично:)
60% от медицината е казуистика. Демек всичко е по учебника, ама не става.
Ако има интерес - мога да аргументирам твърдението:)