Ново облекчаване на COVID мерките по света

OFFNews 19 април 2021 в 09:19 1858 0

Снимка Pixabay

Зелени коридори, повече свобода на движение и привилегии за ваксинираните, връщане на учениците в клас - това са част от мерките по света, които отпадат от днес, предават световните агенции.

Словакия премахва карантината за влизащи в страната, които са ваксинирани или прекарали COVID-19. Ще бъде изискван обаче ваксинационен сертификат, уточнява българското външно министерство.

Остава в сила правилото всички, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. PCR тест се прави най-рано на осмия ден и, ако е отрицателен, самоизолацията може да бъде отменена.

От днес в Словакия отварят магазините и храмовете, а секторът на услугите възобновява работа при условие, че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус. Разрешава се движение сред природата извън областта на живеене при отрицателен тест за коронавирус. Същото е изискването и за спорт на открито, но само до шест души. Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, библиотеки, хотели, къщи за гости. Заведенията за хранене към тях обаче няма да работят.

Белгия отменя от днес забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и България, съобщи българското външно министерство. Въпреки това белгийските власти препоръчват да се предприемат пътувания само по неотложни причини.

Както и досега, при пристигането си с всякакъв вид транспорт, пътуващите трябва да представят сертификат за отрицателен PCR тест, ако не са белгийски граждани. Седемдневната карантина е задължителна за пристигащите в Белгия след престой повече от 48 часа в чужбина.

Ако на седмия ден има отрицателен PCR тест, карантината отпада. При положителен резултат, следват още десет. Изключение е само при престой в Белгия под две денонощия.

Австралия и Нова Зеландия започнаха днес пътувания без карантина между двете страни за първи път от повече от година, предадоха световните агенции. "Зеленият коридор" позволява на австралийците и новозеландците да пътуват свободно между двете страни, без да е необходимо да остават под карантина след пристигането.

През март 2020 г. заради пандемията от коронавируса Австралия и Нова Зеландия затвориха границите си за всички освен за свои граждани и жители, с някои изключения. От октомври на новозеландците беше разрешено да пътуват до части на Австралия, без да трябва да остават под карантина след пристигането си. Пътниците, завръщащи се в Нова Зеландия, обаче трябваше да спазват 14-дневна изолация.

Половината от пълнолетните граждани в САЩ са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, предаде Асошиейтед прес, като се позова на правителството. Почти 130 милиона души - или 50,4 процента от пълнолетното население на страната, са получили поне една ваксинна доза, заяви Центърът за контрол и превенция на болестите.

Близо 84 милиона души - или 32,5 процента от пълнолетното население, са ваксинирани с пълните две дози.
Главният правителствен експерт по заразните болести д-р Антъни Фаучи каза, че американските здравни власти вероятно ще вземат решение тази седмица за възобновяване на употребата на ваксината срещу COVID-19 на компанията "Джонсън и Джонсън", може би с някои ограничения или предупреждения, след като тя беше временно спряна заради съобщени случаи на редки кръвни съсиреци.

Обществените гимназии в Чикаго се предвижда отново да бъдат отворени днес за първи път, откакто третият по големина училищен окръг в САЩ премина изцяло на дистанционно обучение преди повече от година заради пандемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

По-малките ученици започнаха да се връщат в клас на етапи тази година след тежки битки с учителския съюз във връзка с ваксинациите на учителите, критериите за възобновяване на присъствените занятия и други въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови