Не, единицата за наличие на антитела BAU/ml не е “измишльотина” на големите фармацевтични компании

Божидар Ангелов, factcheck.bg 07 декември 2021 в 17:01 17698 3

Фейсбук публикация, съдържаща няколко твърдения с невярна информация на здравна тематика, се разпространява изключително активно в социалната мрежа. Става въпрос за пост от личния профил на д-р Георги Тодоров – лабораторен лекар от Русе, който стана известен с острата си критика към противоепидемичните мерки и ваксините срещу COVID-19.

От 10-и до 22-и ноември публикацията на д-р Тодоров е натрупала над 1 400 реакции, над 100 коментара и е била споделена близо 800 пъти. Съдържанието на поста е копирано в публикация на Димитър Георгиев от 14 ноември, която придобива още по-голяма популярност в социалната мрежа. Досега публикацията на Георгиев е събрала над 6 800 реакции, близо 160 коментара и е била споделена над 7 100 пъти.

“След като измислиха нова медицина, въвеждайки термина безсимптомно болни, нова математика, която твърди че в град с 5000 души може да имаме 1000 на 100000 болни!!! Не беше далеч и момента, в който да измислят и нова лабораторна мерна единица за антитела срещу САРС– КОВ 2. Антителата са имуноглобулини от вида Г и се мерят в Г/литър или милиграма/милилитър, сегашната предлагана мерна единица БАУ/мл е измишльотина в медицинската наука и метрологията, означава свързани ненаситени антитела /мл и е въведена от големите фарма производители – Рош, Абот, Диасорин и тн. Вече имаме и нова метрология! Психопатите са винаги изобретателни при постигането на целите си! Лабораторен лекар съм все пак, следва да разбирам от мерни единици поне! Евала на МЗ за приноса им в метрологията и имунологията.”

Това пише в първата част на поста си д-р Тодоров. В посочения текст е запазен оригиналният правопис от публикацията. Тук Factcheck.bg установи две твърдения, които не отговарят на истината. Ето какво показа проверката ни:

Стандартизиран индикатор

Меренето на смъртността и заболяемостта на 100 000 души население е стандартизиран индикатор, а не “нова математика”. Чрез него се осигурява сравнимост на статистическата информация във времеви и пространствени граници. Ако разглеждаме цялата страна например, той се получава като регистрираните инфекции или смъртните случаи се разделят на общото население, а полученият резултат се умножава по 100 000 (приет стандартен размер на населението). Умножаването по 100 000 не променя стойностите, а позволява нивата да се сравняват във времето, между областите, държавите и др.

Изчислението не се прилага за градове, а за области в страната, така че да се проследява епидемичната обстановка. У нас актуална статистика може да бъде видяна на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Там е обяснено и как се изчисляват данните по различни показатели. Например анализът за 14-дневната заболяемост по области се прави всяка неделя. “За съответния ден се сумира за всяка област броя новорегистрирани лабораторно потвърдени случаи през настоящия и предходните 13 дни, сумата се разделя на населението в съответната област и се умножава по 100 000 … Данните предоставят моментна сравнителна картина по области”.

В Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 от месеци юли 2021 г. се посочва, че благодарение на сравнителната картина се прави оценка на епидемичната обстановка и се планират противоепидемичните мерки – изчислява се каква е осигуреността на населението с болнични легла, каква да бъде извънболничната медицинска помощ за лекарите и други.

Може ли в град с население от 5 000 души да има 1 000 болни на 100 000 души?

Въпреки че данните се изчисляват за области, а не за градове, елементарна калкулация отговаря на този въпрос. Хипотетично ако в град с население от 5 000 души има 50 регистрирани инфекции, съотношението 1 000 болни на 100 000 души население ще бъде изпълнено. Следователно отговорът е да, може.

Мерната единица BAU/ml

Получаването на зелен сертфикат у нас на база наличие на антитела срещу коронавирус стана възможно със заповед на здравния министър в сила от 11 ноември 2021 г. Според заповедта гражданите вече могат да получат зелен сертификат и с “удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2, доказано чрез лабораторен тест за количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG със стойности повече от 150 BAU/ml”. Удостоверенията са с валидност до 90 дни от датата на лабораторния тест.

Единицата BAU/ml (Binding Antibody Units) е приета от Експертния комитет по биологична стандартизация към Световната здравна организация през декември 2020 г., а не от “големите фарма производители”, както твърди д-р Тодоров. Единицата не е и “принос в метрологията и имунологията” на Министерството на здравеопазването. Единицата е част от Международен стандарт, спрямо който резултатите от тестовете за доказване на специфични антитела към SARS-CoV-2 се актуализират към BAU/ml. За повече разяснения Factcheck.bg се свърза с проф. Радка Аргирова – председател на Българското дружество по медицинска вирусология, член на Експертния съвет по вирусология при Министерството на здравеопазването и член на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз.

Професор Аргирова обясни, че BAU/ml е международно приета единица, която наистина е “измислена”. С нея обаче се цели да се уеднаквят и да се направят сравними всички съществуващи досега единици за измерване на антитела. Според COVID-19 Diagnostic Testing Database на Съвместния изследователски център към Европейската комисия към 3 ноември 2021 г. съществуват 595 различни теста за откриване на антитела срещу SARS-CoV-2. Към същата дата в ЕС се използват 469 различни теста.

“Тъй като всяка фирма, която произвежда тестове за антитела и която ги предлага на пазара, на практика бяга от патент – правят нови тестове и си измислят, въвеждат нови единици, тези единици трябва да бъдат уеднаквени. Понеже единиците са измислени да бъдат различни от фирмите, те имат и различни прагови стойности, над които има наличие на антитела и под които – няма. Понеже праговите стойности на единиците са най-различни, между тях няма никаква сравнимост. Затова СЗО измисли единицата BAU на милилитър, която превежда различните прагови стойности под общ знаменател, както беше в училище. СЗО определи също така общ стандарт, който се използва, за да се преведат на всеки един тест единиците за прагови стойности към единна BAU цифра. Така вече може да се направи сравнение между различните единици на различните тестове – на тези, при които прагът е 5 единици, и на тези, при които прагът е 25 единици. Ако се хване човек за изречението, че това е измислена единица – да, тя наистина е измислена. Но тя е въведена с ясна цел, която трябва да се обясни и разбере”.

Във втората част на публикацията на д-р Тодоров пише следното:

“И защо намерените антитела е са валидни само 3 месеца може да отговорят пак от МЗ , но ме увериха че е по искане на лицата Мурджева,дадена от мен на прокурор и другата корифейка дето пациент не е виждала ИВа Христова, дето живее в телевизора! Да не забравяме че един път установени антителата означава че цялата ви имнунна система ви е вече нарек, но МЗ имат заповед да ваксинират , не да се грижат за вас.”

В текста отново е запазен оригиналният правопис от Фейсбук публикацията.

Защо удостоверенията за намерени антитела са валидни само 3 месеца?

Доктор Тодоров оспорва срока на валидността на сертификатите за антитела от 3 месеца с аргумента, че след като веднъж човек има изградени антитела, имунната му система вече е наред/нащрек. Това твърдение не се подкрепя от съществуващите научни данни. Хората, преболедували COVID-19, не развиват доживотен имунитет срещу вируса, показа Factcheck.bg в своя проверка през месец юни. Към момента все още няма еднозначен отговор на въпроса колко точно продължава имунитетът срещу вируса след преболедуване. Учените се обединяват около това, че за всеки човек този срок е строго индивидуален, различен, което се дължи например на имунната система на човек, на последващото срещане с вируса и други. Защитата обаче намалява естествено след определен период от време.

“Опитът показва, че след около 3 месеца антителата започват да спадат. Това не ни учудва, защото антителата имат динамика на формиране, пик и спад. При всеки човек обаче това е строго индивидуално за имунната система – при едни може да започнат да спадат след втория месец, при други – след шестия месец. Зависи и от това дали хората срещат вируса отново. Затова решихме да вземем средна стойност от 3 месеца по подобие на Австрия и Швейцария (бел. ред. – където също се издават сертификати за наличие на антитела). Отначало имаше предложение на всеки месец да се измерват антителата, но ние не бяхме съгласни с това, защото това ще бъде прекалено голям разход за хората”, коментира проф. Аргирова.

В този материал на рецензирания здравен сайт Healthline от 22 октомври се разглеждат някои от последните научни изследвания по въпроса. Изследванията са придружени с линк, а всички фактите в статията са проверени. В статията е цитирано и изследване, според което имунитетът срещу вируса продължава до 8 месеца. На същото изследване се позовава и Министерството на здравеопазването в своите Мотиви към Заповедта, с която удостоверението за наличие на антитела се въвежда като начин за получаване на зелен сертификат. Други изследвания в Мотивите на МЗ може да видите тук, тук и тук. Мотивите са изготвени на база становищата на Експертния съвет по вирусология към МЗ (тук), Експертния съвет по клинична имунология (тук) и Експертния съвет по клинична лаборатория (тук).

Проф. Аргирова коментира 90-дневния период на валидност на удостоверенията за наличие на антитела и връзката със самите количества на антителата. По думите ѝ нормата за наличие на антитела е 15 BAU/ml – това показва, че човек има антитела и че е преболедувал вируса. “Целта на Министерството обаче не беше да се докаже, че човек просто е преболедувал, а че е защитен от антителата си в резултат на преболедуване. Затова и трите Експертни съвета към МЗ се обединихме и се позовахме на няколко научни статии, които показват, че при 10 пъти над тази стойност от 15 BAU/ml вече имаме не просто антитела, а имаме изградена трайна защита – сред антителата има достатъчен брой неутрализиращи антитела.”

Експертът обясни, че съществуват много видове антитела, но в случая важни са само неутрализиращите, тъй като само те предпазват от вируса. Например резултат в първата една трета на интервала от 15 до 150 BAU/ml показва, че човек има антитела, но те не предпазват от следващо заразяване, защото броя на неутрализиращите такива е много малък. Втората третина на интервала показва, че неутрализиращите антитела са повече, но отново недостатъчно, за да предпазят от повторно заразяване. Третата третина показва, че неутрализиращите антитела са достатъчно и могат да предпазят от заразяване. В случая е зададена стойност от минимум 150 BAU/ml, така че в срок от 3 месеца след теста да има гаранция, че неутрализиращите антитела няма да спаднат под затрашаващия праг.

“Възниква въпросът защо не се прави проба само за неутрализиращи антитела. Отговорът е много прост – имахме такава идея, но се оказа, че много малко лаборатории в страната са закупили такива тестове и работят с тях. Понеже хората бързат и искат да си получат сертификите, решихме да използваме засега само BAU/ml, а може би в бъдеще, в следващите месеци, ще помислим да въведем и тест само за неутрализиращи антитела”, допълни проф. Аргирова.

За д-р Георги Тодоров

Д-р Георги Тодоров беше кандидат-депутат от партия “Има такъв народ” на изборите за 46-ото НС през юли тази година – на четвърто място в партийната листа в 8 МИР – Добрич. Това беше потвърдено и от членове на партийни структури в Русе и Добрич. Светлин Стоянов от Русе и Красимир Милков от Добрич не успяха да отговорят на въпроса дали Тодоров е член на партията. “Не мога да коментирам, не съм говорил с него, нито съм го виждал. Не мога да кажа на 100% дали е член”, посочи Милков. Лекарят обаче е изключително активен участник в предаванията на телевизия “7/8”.

За Димитър Георгиев

Димитър Георгиев (споменат по-горе като “супер разпространител” на поста на Тодоров) е член на партия “Възраждане”. В предизборен материал за местна медия той посочва, че е част от партията от 21 август 2020 г. Георгиев е кандидат-депутат на изборите през април, юли и ноември 2021 г., като заема 2-а позиция в листите на “Възраждане” в област Враца. Георгиев също така е член на Организационния съвет на “Възраждане” и председател на Възраждане-Козлодуй.

Във връзка с многобройните политически изказвания, свързани с ваксините, които циркулират в обществото, проф. Аргирова настоя в настоящия текст да бъдат цитирани и следните ѝ думи: “Не може да се приема като политическа платформа нещо, което има отношение към заболяване особено когато сме в пандемия. Не може антиваксърството да бъде платформа за влизане в парламента. На какви факти стъпват те? Всеки има право на собствено мнение, но не на собствени факти.”

ПРОВЕРЕНО:

Не отговаря на истината твърдението на д-р Тодоров, че данните за смъртност и заболяемост на 100 000 души население са “нова математика”. Това е стандартизиран статистически индикатор, който позволява сравнимост на данните. Невярно е и твърдението, че мерната единица за наличие на антитела BAU/ml е въведена от “големите фарма производители”. Единицата е разработена от СЗО с цел да се уеднаквят стотиците единици, с които се измерват праговите стойности за наличие на антитела на различните тестове. Няма еднозначни доказателства относно продължителността на имунитета срещу SARS-CoV-2 след преболедуване – антителата намаляват във времето, но динамиката е строго индивидуална и зависи от много фактори.

Божидар Ангелов

Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

08.12 2021 в 18:33

Ех, ако всички бяха толкова старателни в училище колкото старателни са в поглъщането на всяка бълвоч във Фейсбук...

1331

1

ваксиниран

07.12 2021 в 17:53

Поредните опорюнисти-нещастници, които нямат проблем да умират хора, защото ги слушат и им вярват. Не знам как е възможно капка съвест да нямаш и да си способен да кажеш всичко, стига да ти носи облаги.