Мутафчийски: При новия щам смъртността скача няколко пъти

Янка Петкова 21 януари 2021 в 12:44 8977 1

Смъртността при новия британски щам на COVID-19 скача няколко пъти, каза на брифинг на оперативните щабове проф. Венцислав Мутафчийски.

„Има едно много интересно изследване на Кеймбридж, което даде люопитна графика за сравнение между новия и стария щам на коронавирус. При вариант, който е с 50% по-голяма смъртоносност, то смъртността се увеличава само един път, а ако имаме щам, чиято заразност е по-висока с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти“, обясни генералът.

Причината за по-голямата смъртност при по-заразния щам е по-бързото изчерпване на капацитета на болниците, обясни Мутафчийски, който препоръча да се подхожда внимателно към всяко разхлабване на мерките.

"С разширяването на болничната дейност, болниците удържаха капацитета си, нищо, че не е пълен. Около 30% е заетостта на болни с коронавирус, а 20% са в готовност. Нямаме доказателства за разпространението на новия щам, има заподозрени такива случаи, но много бързо този вариант измества класическия вариант, което може да доведе до пренапрягане на здравната система. При този вариант не е изключено граждани, които се нуждаят от адекватни грижи, да не могат да ги получат", допълни ген. Мутафчийски.

Той направи и кратък анализ на разпространението на инфекцията в последните месеци на 2020 г.

По думите му изходните нива около 1 октомври са около 35 на 100 000 население, на база 14-дневна заболеваемост. Пикът е достигнат на 23.11.2020 г. с 667 на 100 000 души заболеваемост.

"Това е най-големият връх. Мерките бяха въведени на 27 срещу 28 ноември. Постепенно започва спадане на заболеваемостта. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. С втвърдяването на мерките, по скалата на Оксфорд, очаквахме това да се случи между втората и третата седмица. Но отчетливите резултати дойдоха след четири седмици", допълни ген. Мутафчийски, който посочи, че смъртността в момента е девет пъти по-висока в сравнение с октомври.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че страната е на 27-о място по заболеваемост и на шесто по смъртност в ЕС. Най-висока е заболеваемостта във Враца, Плевен, Перник.

Доц. Кунчев коментира, че няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл у нас и вероятно е под 1%.

Той заяви, че ситуацията във Великобритания рязко се е променила и концентрацията на новия щам е 75%, при положение че е била 10-15%. Кунчев отбеляза, че новият щам измества бързо класическия вариант и затова не е добре да има крайно разхлабване на мерките у нас.

Той обясни, че има тенденция за намаляване на хоспитализираните и смъртните случаи у нас, но това не бива да ни успокоява.

В Европа са притеснени от новия вариант и ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. В Ирландия концентрацията новия щам е 40%, а в Нидерландия - 10-15%. "Има и положителна страна - новият вариант не води до по-тежко боледуване, но се разпространява по-бързо. В носоглътката концентрация е между 10 и 100 пъти по-голяма", добави Кунчев.

В подкрепа на тезата на главния държавен здравен инспектор, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи, че още в края на ноември, в лабораторията на лечебното заведение, са постъпили 4 проби от завърнали се от Великобритания, при които има съмнение, че са от новия генетичен вариант на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

21.01 2021 в 15:24

Мутафчийски говори за неща от които не разбира. Хвалбите за ефикасността на мерките са простотии. Заболеваемостта почна да спада още последната седмица на ноември, преди затварянето на кръчмите и училищата. След това тази тенденция се задържа вече месец и половина, е няколко седмици по-късно надолу тръгна и смъртността. Дали мерките на правителството са имали някакъв ефект е доста спорно. ЕС се затваря от октомври но както се вижда особена полза няма. Епидемията си има своя логика и след достигане на пик винаги тръгва надолу. Колко ще е този пик зависи от съотношението устойчиви/с имунитет (т.е. преболедували)/чувствителни към коронавируса. При изменение на вируса, например мутация, се променя и това фино равновесие. Във Великобритания есенния пик премина и в средата на декември започна трети, зимен ако искате с новия по-заразен вариант на вируса.