Младите лекари с отворено писмо до Лекарския съюз

OFFNews 18 ноември 2014 в 18:41 6457 0

Гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“ изпрати отворено писмо до Българския лекарски съюз, за да изразят недоволството си от отношението на институциите към проблемите на младите лекари в България.

Според „Млади лекари за ново здравеопазване“ БЛС не е изразил достатъчно активна позиция по отношение на проблемите на младите специалисти.

Ето и целият текст на отвореното писмо:

До
Управителния съвет на
Български лекарски съюз
гр. София, Република България

Отворено писмо
от
Млади лекари за ново здравеопазване
- гражданска инициатива -

Уважаеми дами и господа,

Бихме искали да изразим своето недоволство от ситуация в здравеопазването към момента и в частност, отношението на казионните институции към проблемите на младите лекари в страната.

Липсата на достатъчно активна позиция от страна на Българския лекарски съюз (БЛС), правоприемникът на създадената още през 1901 г. съсловна медицинска организация, неговото безидейно поведение и видима примиреност, ни принудиха да се обединим под формата на гражданска инициатива – Млади лекари за ново здравеопазване.

Отсъствието на добра воля за въвеждане на радикални законови промени от страна на институциите се затвърждава и от пасивното отношение на ръководената от вас структура. Младите лекари са поставени в незавидната позиция да търсят сами решение на своите проблеми, въпреки че според Устава на БЛС именно той следва да защитава правата и професионални интереси на своите членове, без оглед на тяхната възраст (чл. 3, т. 1; чл. 4, т. 1; чл. 38, т. 2).

За съжаление единственото, което разбираме от работата на представяната от вас съсловна организация е подписването на рамковия договор с Националната здравноосигурителна каса – пример за официална договореност между две монополни структури, красиво облечен в медиен популизъм.

Едновременно с това, редица законово предоставени механизми за въздействие, които могат да помогнат за решаване на проблемите на младите лекари остават неизползвани: участие в състава на Висшия медицински съвет към Министерството на здравеопазването (чл. 4, т. 8); възможност за изготвяне на становища по законови проекти и нормативни актове (чл. 4, т. 9); колаборация с други организации в страната и чужбина (чл. 4, т. 10).

Имайки предвид всичко това се обръщаме към вас с няколко конструктивни предложения, а именно:

1. Припознаване на актуалните проблеми на младите лекари, както и възможните начини за тяхното решаване, детайлно изложени в отправен към институциите Призив от 19 Август 2014 г.

2. Декларирана подкрепа относно предложение за въвеждане на законови промени в Наредба 34, посочени в наше официално Становище от 17 Ноември 2014 г.

3. Съдействие за осигуряване на представителност от наши колеги в структурите, имащи отношение към възможността за специализация и професионална реализация на младите лекари в България.

Надяваме се, че тези предложения ще срещнат разбиране и подкрепа от страна на ръководената от вас съсловна организация.

Декларираме своята готовност за пълно сътрудничество, като си запазваме правото да реагираме остро при възникване на ситуация, застрашаваща интересите на младите лекари и българските пациенти.

В очакване на конкретни действия,

С уважение,

Диана Бележанска
Асоциация на студентите медици в България, гр. София
www.amsb-sofia.org

Емануил Найденов
Фондация Остани
www.stay.eu.com

Деян Попов
Асоциация за развитие на медицинската общност
www.armobg.org

Иван Вецев
Български лекари за европейски стандарт на специализация
www.bdess.org

Елеонора Христова
Асоциация на студентите медици в България
www.amsbulgaria.net

гр. София 18 Ноември 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови