Липсват жизненоважни медикаменти за недоносените деца

OFFNews 07 декември 2021 в 17:33 884 0

Липсват жизненоважни медикаменти за лечение на тежките възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични нужди.

За това предупреждават от фондация "Нашите недоносени деца" в отворено писмо до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Става дума за Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид), чиято наличност, включително и резерв, са изчерпани в аптечните мрежи в по-голямата част от страната. За тези дефицити фондацията е сигнализирана многократно през последните месеци от родители на недоносени бебета и малки деца със специфични нужди, които са в рисковата група за развитие на тежки възпаления на долните дихателни пътища.

Тревожен факт според фондацията е, че Вентолин не фигурира в международните насоки за лечение на COVID-19, защото брохоспазмите, при които се прилага, не са симптом на инфекцията.

Заради хроничния дефицит на медикаментите от организацията препоръчват на институциите да планират бъдещи заявки, като имат предвид нуждите на пациентите с хронични респираторни проблеми.

От "Нашите недоносени деца" настояват за засилване на контрола върху достъпа до посочените лекарства, които би трябвало да се предоставят само срещу валидна рецепта.

Неправителствената организация за пореден път подчертава необходимостта от създаване на регистър на недоносените деца и новородените с влошено здравословно състояние. Според авторите на отвореното писмо той би бил изключително полезен за планиране на доставките от медикаменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови