Лекари вещаят срив в здравеопазването заради Наредба Н-18 на министъра на финансите

OFFNews 28 януари 2020 в 09:35 11923 1

Общопрактикуващите лекари от София област излязоха с позиция против Наредба Н-18 на министъра на финансите и обявиха, че тя е неприложима в областта на медицината.

"Лечението като „продажба“ и лекарите като „оператори на продажби в търговски обект“ обезсмислят здравеопазването в България" - се казва в декларацията, подписана от председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област (СОЛСО) д-р Виктория Чобанова.

В нея се посочва още:

"Нашата дейност е специфична, регулирана е от специални закони и наредби и касае живота на хората.

Прилагането в практиката както на базовия вариант, така и на специално регламентирания за лекарите вариант на СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти - бел. ред.) ще доведе до следното:

- Базовият вариант ще създаде листи на чакащите на всички нива на здравеопазването.

- За всяко влизане в кабинета ще се пише нов амбулаторен лист.

- При прекъсване на връзката с НАП ще спира дейността на лекарите.

- Увеличената бумащина ще затрудни лечебния процес.

- „Облекченото“ СУПТО по чл. 52 ал. 2 ще лиши здравнонеосигурените лица от достъп до първична медицинска помощ.

Резултатът от прилагането на Наредба Н-18 в извънболничната помощ ще бъде:

- ограничен достъп на всички пациенти до медицинска помощ;

- натоварване на спешните звена с несвойствена за тях дейност;

- загуба на информация за прегледите на здравнонеосигурените;

- неточна статистическа информация за заболеваемост, обръщаемост, обхват с имунизации към МЗ;

- връщане към писане „на ръка“ и на отделни файлове вместо интегрирана база данни в медицината;

- намаляване на времето за преглед и обсъждане на лечението за сметка на времето за справяне с изискванията на наредбата;

- повече болни хора, повече уморени лекари, по-недоволни пациенти;

- по-скъпа медицинска услуга;

- невъзможна защита на чувствителни лични данни;

- неизпълнение на задължения, произтичащи от действащи закони и наредби, с цел да се удовлетворят изискванията на Наредба Н-18;

- непосилни глоби вследствие на нарушените задължения по закони и наредби;

- прекратяване на дейността на лекари от извънболничната помощ;

- възможен срив на здравеопазването в България.

След влизане в сила на Наредба Н-18 ще сме принудени да гледаме предимно касовия апарат и компютъра, да следим за съвпадение на часа на касовата бележка и часа на прегледа, дали сумите в касата са точно толкова, колкото на касовия апарат, а за пациента и неговите проблеми ще остава все по-малко време.

Медицинският софтуер не е софтуер за управление на продажби, а база данни, необходима за вземане на решение за живота и здравето на човека!

Медицинският софтуер не е софтуер на универсален магазин (стока-плащане-касова бележка)!

Необходимо е да се регистрират всички приходи!"

С Наредба Н-18 джипитата са изправени пред избор: или да спазят нея и да нарушат няколко наредби на Министерството на здравеопазването, или да спазят тях и да нарушат нея. Но "и в двата случая подлежим на санкции за неспазване на наредбите в 4-цифрен размер. А в някои случаи ще има и последици за живота и здравето на хората", предупреждават те.

Искаме да практикуваме изкуството на медицината - да лекуваме, а не да гледаме часовника на касовия апарат; да броим регламентираните минути, докато в коридора стоят болни хора; да таксуваме пациентите по няколко пъти, ако след приключване на листа се сетят да попитат още нещо; да печатаме по 2-3 листа за едно посещение; да пишем на ръка в ерата на интегрирана здравна информация и при наличието на адекватен за дейността ни софтуер; да позволяваме на всеки чиновник от НАП достъп до лични данни за здравето на нашите пациенти - категорични са лекарите.

Те настояват за отмяна на "безсмислените ограничения" в Наредба Н-18, които биха попречили на работата им или да се отмени наредбата изцяло в частта ѝ за медицинската дейност.

"Всички хора в България по Конституция имат право на достъпна медицинска помощ и право на конфиденциалност" - завършват те.

Общопрактикуващите лекари от София област предлагат:

1. Да отпадне изискването да вписваме в базата данни номерата на касовите бележки.

Скъпо струващ лекарски труд се използва за безсмислено писане на „цифрички“, вместо за оказване на медицинска помощ. Новите касови апарати предават към НАП информация за издадените бележки на всеки 5 минути - пишат те.

2. Да отпадне забраната за съхранение на медицинската информация от прегледите на всички пациенти, включително неосигурените, в медицинския софтуер по чл. 52а ал. 2. Да се отложи влизането в сила на Наредба Н-18 до решаването на проблемите, които създава или да се отмени изцяло относно медицинската дейност.

3. Да престанат опитите на управляващите да регламентират в сектора задължения, които не могат да бъдат изпълнявани.

След 10 години в България няма да има работещи български лекари, ако сегашната политика не се промени.

4. Фискалната дисциплина, с която цел е създадена Наредба Н-18, може да бъде постигната и без рестрикции за бизнеса и без регламентиране на неизпълними задължения.

Много по-ефективен ще бъде контролът, ако се създадат стимули за гражданите да съхраняват и предават с данъчните си декларации касовите бележки за разходите, които са направили през годината. В страните, където тази практика е въведена, почти няма необходимост от контролна дейност – гражданите сами изпълняват тези функции.

Джипитата се обявяват и в подкрепа на организирания утре, 29 януари, протест на малкия и средния бизнес срещу Наредба Н-18.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови