Лекари от ''Пирогов'' излязоха на ефективен протест заради уволнението на проф. Поромански

Янка Петкова 28 юни 2022 в 09:04 3720 0

протест

Снимка БТА/Димитър Абрашев

Протест на медици от "Пирогов"

Днес, в 12,30 лекарите от "Пирогов" излязоха на 10-минутен на ефективен протест пред главния вход на болницата, съобщиха от лечебното заведение.

Медиците от най-голямата спешна болница у нас настояват здравният министър Асена Сербезова да върне на работа отстранения директор проф. Иван Поромански. 

Липса на правила за погасяване на задълженията, саботиране на вписването на Съвета на директорите и пропуснати ползи от изнесена апаратура са установили проверките на МЗ. Това бяха аргументите, посочени като причина за уволнението на проф. Поромански.

Сербезова освободи директора на ''Пирогов''

Проверките в лечебното заведение са били назначени след постъпили през 2022 г. серия от сигнали в здравното министерство, според които новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

При проверката на извършените плащания през 2020 г. и 2021 г. по сключени договори между 2014 и 2021 г. е установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими такива по сключени от предходните ръководства договори са забавяни.

Другият сигнал е свързан с „Меморандум за сътрудничество между УМБАЛ „Н. И. Пирогов" ЕАД и община Царево" (сключен през м. февруари 2021 г.), и изнесена скъпо струваща апаратура – рентгенов апарат, компютърен томограф /32-срезов скенер/ и други от болница „Пирогов".

Меморандумът бе сключен по времето, когато директор на "Пирогов" е проф. Асен Балтов. При извършената проверка от здравното министерство са установили, че новото ръководство на болницата не е представило на Министерството на здравеопазването анализ за реализацията и развитието на проекта. Неизползването на медицинската апаратура означава пропуснати ползи за болницата, констатират от МЗ. 

Лекари от Пирогов искат проф. Поромански да бъде върнат като директор

Междувременно началници на клиники и отделения в "Пирогов" изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което припомниха, че проф. Поромански е поел спешната болница в момент на тежък финансов недоимък и когато много от специалистите в нея са напуснали. Според тях изборът на професора е бил логичен - там е в продължение на 34 г., спечелил е уважението на колегите си и се е справил със задачата да мотивира останалите в лечебното заведение.

Проф. Поромански: От месеци се правят волни съчинения за дълговете на 'Пирогов'

Медиците настояха Кирил Петков да упражни натиск върху Сербезова, за да преразгледа решението си и заплашиха с протест. Лекарите искат отговор на въпроса защо е отстранен Поромански, веднага след като установява, че назначеният от проф. Сербезова прокурист на болницата е регистриран при нарушение на процедурата от страна на МЗ, освен това е в конфликт на интереси, за което министерството е било наясно.

Прокурист за ''Пирогов'': Лош модел на управление и слаба финансова дисциплина

Другият им въпрос е защо на мястото на проф. Поромански е назначен човек без никакъв опит в управлението на лечебното заведение, но с опит и дългогодишен стаж във фармацевтиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови