Лекари и болници може да се наложи да връщат пари на НЗОК

БЛС: Безумие! Няма да позволим да се случи

OFFNews 15 май 2020 в 19:50 4780 0

Снимка Pixabay

Напрежение между здравната каса (НЗОК) и лекарското съсловие назрява заради вероятността болниците и специалистите да се наложи да върнат заплатеното им от Касата по време на пандемията, ако то не отговаря на отработената дейност.

Ако това се случи, някои лечебни заведения ще имат проблем дори с изплащане на заплати. Специалисти, които работят с НЗОК, също са притеснени да не би да се окажат длъжници на Касата, ако получат парите.

В анекса към Националния рамков договор бе договорено специалисти и клиники да получат 85% от отчетеното през януари и февруари като компенсация за намалената заради пандемията дейност, когато много отделения спряха приема на пациенти, а много кабинети затвориха.

За проблема стана ясно от стенограма от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, която към момента не е видима публично. Там ръководството обсъжда, че медици и лечебни заведения може да възстановяват част от парите, които са получили като компенсация за намалената им дейност по време на извънредното положение. 

На реплика "Но този, който не работи, ние му даваме 85% от това, което е отчел в януари и февруари", председателят на надзорнив съвет на НЗОК Жени Начева отговаря: "Да, но това е общ принцип за всички. С идеята, че после той ще възстанови тези средства". „Те трябва да ги изработят", добавя и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Тези реплики внесоха смут сред работещите с касата болници и лекари, вкл. зъболекари.

Последва остра реакция от Българския лекарски съюз. Според съсловната организация при договарянето на анекса не е обсъждано връщане на пари.

Няма да позволим да се удържат или връщат пари, обяви БЛС в позиция, изпратена до медиите.

"Никъде в подписания Анекс към НРД 2020-2022 и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на Извънредното положение не е упоменато или договаряно „връщане на пари“. Никога подобен въпрос не е стоял на дневен ред и БЛС не се е съгласявал, че изпълнителите на медицинска помощ трябва да връщат пари от договорените с НЗОК 85%", посочва лекарският съюз.

В момент като този, когато всички лекари са на работните си места, когато колеги не напускат болниците със седмици, в момент като този, когато всички ние сме на първа линия и сме поставени в риск, в момент като този е не само недопустимо, но и срамно този въпрос да стои на дневен ред, допълват от съсловната организация.

На практика се оказва, че за едрия бизнес може се дават пари – по мярката 60/40, за други бизнеси се дават различен вид помощи, за развлекателния и хотелиерския бизнес се правят сериозни финансови отстъпки, а ние, лекарите, ще трябва да връщаме пари. Това е недопустимо! Нужно е БЛС и НЗОК да изработят ясен механизъм, по който ще бъдат отчетени тези средства, но едно трябва да е ясно: в никакъв случай това не може да става с удръжки! БЛС не се е съгласявал и няма да се съгласи с подобно безумие!, се казва още в позицията на УС на лекарския съюз.

Специалисти коментират, че проблемът е как да се осчетоводят средствата, получени, когато плановият прием и профилактичните прегледи бяха спрени. Пред OFFNews лекари споделиха, че по-скоро биха отказали парите за този период, ако ще трябва да ги връщат. Не се знае дали отново няма да затворим кабинетите, дали ще имаме пациенти. Как тогава ще внасяме осигуровки и ще връщаме пари едновременно, питат се те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови