Криза за лекари в Гърция след отстраняване на неваксинираните

OFFNews 15 септември 2021 в 12:59 1261 0

Снимка Getty Images

Отстраняването от работа на неваксинираните лекари и други здравни работници, което е в сила в Гърция от 1 септември и има за цел да стимулира ваксинацията, доведе до недостиг на персонал в държавната здравна система, пише в. "Катимерини".

Според министерството на здравеопазването около 5500 здравни служители и друг персонал в държавните болници са временно отстранени, а на други 1000 им е забранено да работят в центровете за първична медицинска помощ.

Проблемите са особено остри на местата, където изначално има малоброен здравен персонал, като някои от островите, посочва профсъюзът на служителите в държавните болници. Например на остров Наксос и двамата хирурзи, един от двамата микробиолози, двама от петимата лаборанти и пет от 30-те медицински сестри са отстранени. На по-малкия остров Аморгос четирима от осемте служители не ходят на работа.

Новоназначеният здравен министър Танос Плеврис заяви в отговор на въпрос на депутат от опозиционната СИРИЗА, че очаква тези проблеми скоро да бъдат решени.

"Има определени дисфункции, но те са поправими", заяви министърът. "Смятаме, че с времето персоналът, който се ваксинира, ще възобнови дейността си и с активирането на тримесечните договори (със служители от сектора на частните здравни услуги) тези дисфункции ще бъдат премахнати".

Всъщност официалните представители са достатъчно разтревожени, за да обмислят разхлабване на мерките за отстраняване, така че да бъде позволено на служители, които са получили дори само първата от необходимите две дози ваксина, да могат да се върнат на работа. Окончателно решение по този въпрос все още не е взето, отбелязва "Катимерини".

Изданието посочва, че проблемът със здравните служители насочва вниманието към по-общия въпрос за нежеланието на хората да се ваксинират. Въпреки всички стимули и постоянните призиви едва 56 процента от населението са напълно ваксинирани. Този дял спада до 49 процента във възрастовата група 18-24 години, които все по-често се разболяват от Делта варианта на коронавируса.

В училищата, които отвориха в понеделник и съществуват опасения, че ще се превърнат в нови източници за разпространение на вируса, по-малко от един на четирима във възрастовата група 12-17 години е ваксиниран, отбелязва вестникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews