Кацаров осъди действията на антиваксърите във Варна, настоява прокуратурата да разследва случая

OFFNews 20 септември 2021 в 10:36 2096 1

Снимка Getty Images

Министерство на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите във Варна, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

В неделя, в морската столица беше затворен принудително изнесен ваксинационен пункт.  Група граждани, представили се като "Комитет за спасение", са искали от ваксиниращия екип документ, с който да удостоверят разрешително за ползване на лекарствените препарати (ваксини) на територията на България.

Протестиращите твърдели, че доставчикът на ваксините, т.е. Министерството на здравеопазването, няма законово разрешително за прилагане на ваксините. Те заявили, че ще подадат и жалба в полицията за извършено закононарушение. След намеса на полицаи пунктът е бил затворен. 

Ето какво гласи позицията на здравното министерство за инцидента с медиците от 1 ДКЦ във Варна:

"Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират.

Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки."

В позицията на МЗ се уточнява, че министър Кацаров ще настоява прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.

По-късно от РЗИ Варна съобщиха, че ваксинационният екип е бил от ДКЦ "Св. Екатерина".

Сутринта в пункта работата е започнала нормално. Малко след това група хора са искали да се имунизират, след което са влезли в "агресивен контакт. Задавали са въпроси дали екипът има разрешение да поставя ваксината, дали ваксините изобщо са разрешени. Наложило се е да се намеси полиция, въпреки че не е имало агресивни действия към екипа. Изнесеният пункт е бил разположен с разрешение от общината, уточниха от РЗИ. Тя е осигурила електрическото захранване и интернета. 

"Насила никой не е имунизиран, ваксината е доброволна, но поведението на тези хора е осъдително, защото са попречили на граждани, които искат да се имунизират, да го направят, казаха от РЗИ Варна. 

Екипът е  преустановил ваксинациите, защото е бил притеснен. За времето, в което е възникнал спорът, е била ваксинирана една жена. Хората, които не са успели да се ваксинират, са се насочили към пункта в "Метро".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови