Как Израел успя да ваксинира срещу коронавирус 2 млн. души за по-малко от месец

Ивайла Сопотенска 15 януари 2021 в 13:27 3640 0

Снимка XINHUA/БТА

В края на миналата година Израел стартира ваксинационната си кампания срещу COVID 19, а първият имунизиран беше премиерът Бенямин Нетаняху. Вчера в страната беше поставена двумилионната ваксина. На какво се дължи успехът на кампанията разказаха здравни експерти по време на международна онлайн пресконференция, организирана от външното и здравното министерства.

По думите на д-р Ашер Салмон*, ръководител на отдела за международни отношения към израелското министерство на здравеопазването, успехът на ваксинационната кампания, при която вече са ваксинирани 2 милиона души, а 100 000 са получили и втората доза на ваксината, се дължи на два основни фактора: съвместната дейност на здравното и вътрешно министерство заедно с 4-те здравни каси и други агенции, и адекватното планиране, което позволява възможност и за гъвкавост в определени ситуации. Очаква се до края на април да бъде ваксинирано около 70% от населението.

Как започна епидемията от коронавирус в Израел

Д-р Салмон припомни накратко развитието на пандемията в Израел - първият пациент е регистриран през февруари 2020 г., а от януари с първата налична информация за вируса започва обучението и подготовката на насоки за действие на болниците. Страната е първата, която спря полетите от и до Китай и Далечния Изток, както и от и до Западна Европа, но според тях с 5 дни закъснение, поради което много заразени пристигат от Ню Йорк и Париж.

Първи, втори, трети локдаун

В края на март е въведен първият локдаун с много строги ограничения до края на април, когато те започват да отпадат, но връщането към нормалния начин на живот води до акумулирането на много нови случаи до септември, когато в страната са регистрирани пиковете на заболяемостта, което довежда до втори сериозен локдаун от първата седмица на октомври.

След разхлабването на мерките в началото на 2021 г. е регистриран отново рекорден брой заразени и в момента страната е подложена на трети локдаун, който ще продължи още 2 или 3 седмици. Това прави и самата ваксинационна кампания особено предизвикателство.

Как е организирана ваксинационната кампания

Д-р Салмон очерта профила на страната, на базата на който е създадена и стратегията за провеждане на кампанията. Населението на страната е 9,2 милиона души, от които почти 12% са на възраст 65 г. В Израел действа система на всеобщо обществено здравеопазване, както е у нас - всички хора имат право на основна медицинска помощ. Четири са организациите, към които се заплащат здравните вноски и които ръководят оказването на доболнична помощ. Държавата поощрява конкурентостта между тях, но не прекалено, за да се осигури най-доброто възможно здравно обслужване на пациентите.

Първи преговори с фармацевтичните кампании още през април 2020 г.

Израел започва преговори с Астра Зенека през април, а с Модерна през лятото за закупуване на ваксини, когато бъдат готови. Първото подписано споразумение е с Модерна, а това с Пфайзер/Бионтех е финализирано през ноември, но от втората компания бързо осигуряват договорените количества, когато разбират, че страната е подготвена за кампанията.

На какви цени плаща ваксините Израел

По повод информацията, че Израел е платил по-висока цена на ваксините, за да се сдобие с тях по-бързо от други страни, д-р Салмон отговори:

"Аз не знам какви са цените, договорени от ЕС с компаниите. Това, което знам е, че получихме възможно най-ниската цена, която можеше. Възможно е тя да е по-висока, заради силата на ЕС, ние сме малък пазар и обикновено в търговията плащаме малко повече. Но каквато и да е цената, тя е абсурдно ниска на фона на ежедневните загуби за икономиката от дори един ден локдаун."

Един логистичен център, 350 ваксинационни бази, 2 колцентъра

Израел решава да организира един единствен национален логистичен център, в който се получават и съхраняват ваксините при подходящите условия - склад на най-голямата фармацевтична компания, който освен, че е оборудван с необходимите хладилници, поддържащи -80оС, се намира в централната част на страната и преразпределянето и доставките се правят ежедневно. Транспортът е част от предизвикателството, защото РНК ваксините са чувствителни на движение и затова те са допълнително обезопасени и се транспортират еднократно до местата, където ще бъдат поставяни, а целта е да се постигне не повече от 96 часа за поставянето им след размразяване при срок от 120 ч.

Дистрибуцията и доставките се осъществяват три пъти седмично, като графикът се изготвя през уикенда и ваксините се разпределят до 350 ваксинационни центъра в страната, като някои са търговски центрове, спортни зали и др.

Създадени са и два колцентъра - единият, отговарящ на въпроси на гражданите относно ваксинацията, където те могат и да си запишат час за посещение, а другият - за медицински специалисти, така че възможността за грешки при поставянето на ваксините да бъде сведена до минимум. Смарт приложенията на четирите здравни организации също дават възможност за запазване на час, а при поставянето на ваксината потребителите получават и текстово съобщение и напомняне за втората дата.

Обучения и информационни кампании

Проведените предварително обучения на здравните специалисти и големите поръчки на необходимите игли, спринцовки и консумативи, допълват ефективността на плана. Здравните центрове и личните лекари също заемат важна роля - те проактивно търсят своите пациенти и записват часовете за ваксинация. Така се създава и повече доверие, което подпомага голямата активност и желание на населението да се ваксинира.

Медийните кампании, насочени към различни групи на обществото - възрастни хора, младежи, представители на ортодоксалните групи, залагат на два основни фактора - пълна прозрачност по отношение на възможните странични ефекти и реакции към ваксините, както и важността на тази стъпка - ползите за човека, близките му и общността.

Кой кога се ваксинира

При избора на категориите, от които да започне ваксинацията, страната решава първата фаза на ваксиниране да обхване медицинските работници и хората на възраст над 60 г., която е значително по-ниска от повечето страни. Проблемът с оставащите дози размразени ваксини, които не са поставени, също е решен. За да се избегне изхвърлянето им, те се поставят на други служители на първа линия, които са в готовност - пожарникари, полицаи, шофьори на линейки. Така вече над 90% от хората на първа линия вече са ваксинирани.

Едно от големите предизвикателства пред страната е ваксинирането на арабското население, ортодоксалните общности или жителите от отдалечени лагери в пустинята. Но чрез подходящ контакт с тези общности, създаването на мобилни центрове в бедуинските селища и помощ от младите хора и равините, голяма част от възрастните хора в тези групи също са ваксинирани.

Израел ваксинира и здравните работници от Палестина, работещи в страната, и разчита, че скоро там също ще започне ваксинационна кампания след сключените споразумения за руската ваксина и с Астра Зенека.

"Ние имаме интерес палестинците да бъдат ваксинирани - както от здравна и хуманитарна гледна точка, така и за да предпазим нашите граждани, защото това са най-близките ни съседи", беше категоричен д-р Салмон.

Всички израелски граждани, които живеят в страната и се осигуряват там, включително всички затворници, както и чужденците, които живеят в страната, ще имат право на достъп до ваксинация, когато се достигнат съответните фази. Ваксинацията ще бъде безплатна за всички желаещи и няма планове за свободна продажба на ваксините. Експертът описа и друг феномен - израелски граждани, които от години не живеят в страната и не се осигуряват там, проявяват желание да бъдат ваксинирани, но за страната приоритетът остават хората, които живеят постоянно в Израел.

Проследяване на ваксинираните пациенти

На въпрос какви са данните за ваксинираните пациенти, които страната споделя с компаниите, д-р Салмон отговори, че става дума за стандартната т.нар. фаза 4 на клиничните изпитвания - информация за страничните ефекти, които се наблюдават при реалното поставяне на ваксините, което се провежда при всеки нов медикамент.

Що се отнася до разработката на израелската ваксина, тя се намира във втора фаза на клинични изпитвания, фаза три ще бъде проведена през лятото и тогава най-рано ще може да бъде обсъждано масово производство.

*Д-р Ашер Салмон (Dr. Asher Salmon) е ръководител на отдела за международни отношения към израелското министерство на здравеопазването. Той също е член на здравното бюро на ОИСР и на Израелския национален здравен съвет и е координатор на СЗО.

Бил е заместник-директор на университетската болница „Хадаса“ в Йерусалим, заместник-директор и медицински директор на Медицинския център „Барзилай“ и началник отделение в онкологичния институт „Шарет“. Завършва медицина в Израелския технологичен институт, след това придобива докторска степен по молекулярна биология в Еврейския университет в Йерусалим. Салмон също придобива магистърска степен по здравна администрация през 2010 г. Основните му области на интерес включват рак на гърдата, ендокринни тумори, ракова генетика и икономика на здравето и той продължава да публикува подробно по тези теми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови