Къде по света ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна?

Йорданка Веселинова 24 август 2020 в 15:00 2514 0

Снимка Maxpixel

На фона на над 23 млн. заразени по целия свят и огромни икономически последици след коронакризата, търсенето на ваксина срещу COVID-19 се оказа “новата златна треска за инвеститорите”, както я определи Франс Прес. По данни на СЗО в момента по света се разработват 168 потенциални ваксини. В проучванията за тях се наливат милиарди долари - както държавни, така и частни. И въпреки че все още няма разработен и утвърден препарат, много правителства обещават безплатно ваксиниране.

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна за всички гърци, веднага щом бъде налична. Това стана ясно в края на миналата седмица след редовен брифинг на премиера Кириакос Мицотакис, предава БТА. Южната ни съседка не е първата страна, която обещава безплатно ваксиниране за всички свои граждани.

Кои ваксини са в последния трети етап на изпитване?

Към момента са обявени две ваксини - руската и китайската, които ще бъдат масово тествани - третият и последен етап на клиничните изпитания. Руският президент Владимир Путин на 11 август обяви, че тяхната ваксина е първата регистрирана в света. По-късно стана ясно, че СЗО води преговори със страната, за да получи повече сведения за експерименталната ваксина. Руските учени твърдят, че благодарение на нея се изгражда траен имунитет, но все още не са дали никакви доказателства за това. Освен това ваксината все още не е преминала всички изпитвания, които обикновено се изискват. Според проучване на изданието “Фонтанка” при 33-ма от доброволците, участвали в изпитването на руската ваксина, са регистрирани 144 странични ефекта.

Ръководителят на европейското бюро на СЗО д-р Ханс Клуге обаче призна, че организацията възприема “ускорен подход”, за да осигури по-бързото разработване на ваксини срещу коронавируса, но подчерта, че е важно да не се правят компромиси с безвредността и ефикасността.

Регистрирането на китайската ваксина беше оповестено в средата на този месец. Тя също е в третия етап на изследванията. Според Лю Дзинжен - ръководителят на Sinopharm - китайската национална фармацевтична група, тяхната ваксина дава имунитет две седмици след първата доза, а след две дози се гарантира пълен имунитет. Известна е и цената на ваксината - 1000 юана или около 145 долара.

Договорените от ЕК ваксини

Към момента Еврокомисията е постигнала предварителна договореност с американския фармацевтичен производител Johnson&Johnson за доставка на до 400 млн. дози от потенциалната ваксина срещу коронавируса. В края на миналия месец пък стана ясно, че сделка за 300 млн. дози е сключена и с френската фармацевтична компания Sanofi. На 20 август стана известно, че ЕК е договорила 225 млн. дози от немската биофармацевтична компания CureVac. По-рано този месец пък бяха договорени и 300 млн. дози от ваксината на AstraZeneca. Важно е да се отбележи, че договорките ще влязат в сила, само ако ваксините са ефикасни и безопасни.

Къде ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна?

Най-скорошната заявка за безплатно ваксиниране идва от Гърция. Премиерът Мицотакис каза в петък: "Искам да бъде абсолютно ясно, ваксината ще бъде предоставена безплатно на всички гръцки граждани. Все още не знаем дали ще бъде една или няколко. Не знаем и кога ще бъде на наше разположение. Надяваме се да бъде по-скоро", пише гръцкото издание "Катимерини".

В Австралия пък първоначално държаха ваксината да бъде задължителна, но по-късно правителството се отказа от това си намерение и заявиха, че ваксинацията ще е безплатна и доброволна. Страната е една от първите, които след третия етап на изпитвания ще получат разработения от AstraZeneca и Оксфордския университет препарат.

В САЩ ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна за всеки американец. Правителството в Щатите заяви, че вниманието им е насочено към всички уязвими американци и служителите в критичните сектори. Президентът Доналд Тръмп целеше ваксината да бъде достъпна преди изборите на 3 ноември. Негови критици пък изразиха тревога, че с това си намерение администрацията може да заобиколи строгите здравни регулации.

В Русия ваксинацията със "Спутник V" (руската ваксина срещу коронавирус) ще бъде безплатна за всеки гражданин.

Ваксината в България

В края на миналия месец министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов каза, че страната ни участва в обща поръчка на ЕС за ваксина. България очаква около 2 млн. ваксини, като при разпределянето им “ще се ръководят от принципа на най-уязвимите групи”. В това число влизат хората над 65 години, хората с хронични заболявания и тези, които са в рискова група за заразяване с коронавирус - медицински лица, работещи на първа линия.

Важен е въпросът дали бъдещата ваксина ще бъде задължителна или препоръчителна. По силата на действащото законодателство, за непоставена задължителна ваксина се предвиждат глоби, а за непоставени препоръчителни - не. Към този момент се предвижда ваксинацията срещу коронавирус у нас да бъде доброволна, тоест да няма глоби за непоставянето ѝ.

Според чл. 59 от Закона за здравето обаче, при обявена извънредна епидемична обстановка, каквато засега е в сила до края на месеца, министърът на здравеопазването може временно да направи задължителна някои от препоръчителните ваксини за “определени групи от населението”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews