Изнесеният с носилка протестиращ е получил хипогликемична криза

Равносметката от протестите до този час - 45 души са минали през спешните звена, 6 от тях са приети в болница

OFFNews 02 септември 2020 в 16:32 4147 1

Изнесеният с носилка мъж от протеста е получил хипогликемична криза, става ясно от брифинг в Центъра за спешна медицинска помощ. Той си е поставил инсулин сутринта, но не е закусил, това влошило състоянието му. Оказана му е медицинска помощ в "Пирогов" и е освободен. Информацията за състоянието му беше потвърдена от лечебното заведение.

45 души са минали през болници и спешни звена от началото на протеста тази сутрин до 14,30 ч. Шестима са приети за лечение в болница, съобщи на директорът на Сторична РЗИ д-р Данчо Пенчев по време на брифинга.

В Първа градска болница са прегледани двама души с химическо изгаряне на очите - полицай и оператор. Служителят на реда е освободен, а операторът е оставен за лечение.

22-ма са получили медицинска помощ в ИСУЛ. По-голяма част от тях са посетили спешния очен кабинет с изгаряне на очите, един от полицаите е бил с травма на китката. В ИСУЛ е бил прегледан и освободен и архимандрит Дионисий, който е получил кръвна травма при сблъсъците. В същото лечебно заведение е прегледан и журналистът Николай Минков, на когото му прилошало след обгазяване. Той също е освободен.

В Клиниката по токсикология на ВМА е настанен за лечение пациент, който е бил напръскан със спрей. В МВР болница са били обслужени 12 пациенти - 6 от тях са прегледани и освободени, 4-ма са хоспитализирани с травми, а други двама очакват резултати от изследванията си.

8 души са получили медицинска помощ в УМБАЛСМ "Пирогов". Сред тях жена с контузен лакет, мъж с травма на главата, мъж с алергичен конюнктивит и мъж, който все още се преглежда, тъй като е бит и обгазен. По-рано в спешната болница бяха откарани и трима полицаи с изгаряния на роговицата и конюнктивата.

Д-р Пенчев отрече да има наръган с нож полицай. Той коментира още, че използваният от полицаите газ е клинично тестван и се предполага, че има степен на безопасност, но не може да гарантира безопасността за спрейовете, които са се ползвали от протестиращи.

Сигналите, които са подадени в Центъра за спешна медицинска помощ, са над 50, има и около 30 фалшиви, съобщи директорът на ЦСМП София д-р Георги Гелев. Два екипа на центъра са разположени в зоната на протестите, други 8 извозват пациенти. 38 са транспортираните към лечебни заведения от сутринта до 15,30, уточни той.

"Заради горещият ден има прекалено много хора, които се нуждаят от спешна помощ и ангажирането на тези 7-8 екипа лишава останалите граждани от своевременна помощ", коментира шефът на Столичната спешна помощ. Той съобщи, че заради сигнал за пътник със сърдечни проблеми се е наложило едната от двете дежурни на протеста линейки да обслужи сигнала от летището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

nrb

02.09 2020 в 16:59

Дионисий стана скандално известен през 2016 г., когато отбеляза Възкресение Христово в патриаршеската катедрала със заря. Преди това се опита да въведе вход от 5 лв. за посещение на храм-паметника. Освен това архимандритът под запрещение заведе дела в гражданския съд срещу патриарх Неофит и срещу Ловчанския митрополит Гавриил. Серията от нарушения на канона принудиха Светия синод да го постави под запрещение. Докато служеше, Дионисий беше известен с това, че урежда мутри за архонти срещу заплащане. Духовници недоумяват как сега протестира точно срещу тях....