Генчо Начев: Проф. Чирков ни учеше на милосърдие

Аулата в болница "Св. Екатерина" вече носи името на основателя на лечебното заведение

OFFNews 15 януари 2021 в 10:46 1634 0

Снимка Архив

"Проф. Чирков ни учеше на милосърдие. Когато дойде в България през 1984-85 г. в тази зала, той започна да прави т. нар. шпигели. Събираше персонала и разискваше социални, немедициски теми от живота. Обясняваше ни какво е милосърдие. Учеше ни, че на пациента трябва да се гледа като на баща, брат, дете."

Това разказа по bTV изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" и ученик на именития кардиохирург проф. Генчо Начев.

Аулата на лечебното заведение вече носи името на създателя му - проф. Александър Чирков.

"Помня много неща. Той беше разностранна личност, човек с мисия в живота. От него получихме не само професионални уроци, но и уроци от живота. Един от важните бе, че понякога отношението, което не струва пари, е много по-важно от медицинските процедури", каза още проф. Начев и допълни, че проф. Чирков е държал младите кадри да специализират в чужбина, за да видят как се работи във водещите клиники. 

Начев каза още, че в процес на създаване е фондация на името на проф. Чирков, която ще стимулира и финансира следдипломната квалификация на млади специалисти  в областта на диагностиката и лечението на сърдечносъдовите заболявания. Шефът на кардиологичната болница съобщи, че е установен контакт с две от децата на проф. Чирков, за да има представител на семейството му във фондацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови