Финландия създаде приложение за проследяване на заразените с коронавирус

OFFNews 31 август 2020 в 17:15 2681 0

Снимка pixabay

Здравните власти във Финландия създадоха собственото мобилно приложение за проследяване на заразените с COVID-19, предаде Ройтерс. 

Приложението е базирано на технологията Bluetooth и не позволява разкриване на самоличността на потребителя. То засича телефонни номера, чрез които по-късно могат да се намерят контактните лица, които са били в близост до човек с положителна проба за коронавирус.  

"Всеки от нас може да започне да го използва доброволно, като личните му данни ще бъдат защитени. Чрез приложението ние можем да защитим себе си и нашите близки", заяви Кирси Вархила, секретар на Министерството на здравеопазването и социалните въпроси на Финландия.

Предстои втора фаза в разработването на приложението, за да бъде съвместимо с подобни приложения, използвани в Европейския съюз. Подобни приложения имат Австрия, Чехия, Франция, Германия и Унгария. 

За да се запази поверителността, потребителят с положителна проба за коронавирус, може да изпрати анонимно предупреждение на контактите, които са били близо до него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови