ЕК обмисля промяна на определението ''напълно ваксиниран''

Съобщението идва на фона на намеренията за масова реимунизация в редица европейски държави

OFFNews 10 ноември 2021 в 16:38 8389 0

Снимка Pixabay

Европейската комисия потвърди, че се обсъжда промяна на определението за "напълно ваксиниран" срещу COVID-19, предаде БТА. 

Новини може да се очакват в следващите седмици, посочи говорител на ЕК в отговор на въпроси, свързани с намеренията на Австрия, Франция и Белгия за масова реимунизация от декември.

Говорителят поясни, че правилата на ЕС предвиждат държавите да не ограничават пътуването и да не поставят допълнителни изисквания за "напълно ваксинираните" при пресичане на границите, когато покажат европейския COVID сертификат.

Той уточни, че държавите имат възможност да въведат допълнителни национални изисквания за сертификатите - за какво да бъдат използвани и при какви условия, например за признаване само след допълнителна доза ваксина, или до определен срок.

По неговите думи засега няма препоръка на учените за масова реимунизация, но това е въпрос, който се преценява на национално равнище. По-рано ЕК съобщи, че предстои да преразгледа правилата за използване на сертификатите при пътуване през март догодина.

Местните власти в Белгия днес съобщиха, че до края на ноември вероятно ще решат да преминат към масова реимунизация. ЕК днес отбеляза, че досега в ЕС са издадени 630 милиона сертификата за COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови