Двете деца от ''Пирогов'' са транспортирани в Сърбия, прогнозите им са добри

OFFNews 18 август 2022 в 12:54 1346 0

медицински хеликоптер

Снимка Министерство на здравеопазването

Министър Меджидиев се срещна с екипа, който ще придружи децата от "Пирогов" до Сърбия

Състоянието на двете деца, които пострадаха при инцидента на АМ „Тракия“, и впоследствие бяха приведени от старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, вече е стабилно, могат да бъдат транспортирани и прогнозите са добри. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг днес.

Решението за преместването на тежко пострадалите в сръбска болница е било коментирано на среща между министрите на Сърбия и България още на 15 август. Двамата са се споразумели това да стане, когато състоянието на децата е достатъчно стабилно, за да позволи транспортирането им, след преценка на лекуващите ги български специалисти.  

След като колегите от „Пирогов“ извършиха всички необходими медицински интервенции, в т.ч. и няколко операции, а в рамките на последните два дни наблюдавахме подобряване на състоянието на децата, беше взето решение, че транспортирането може да се осъществи с хеликоптери, на борда на които има и реанимационни екипи. Отчетохме и факта, че децата ще се чувстват по-добре и възстановяването ще е по-лесно там, където са семействата и близките им, коментира Меджидиев.

Здравният министър отново поздрави екипите на УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ Стара Загора и центровете за спешна помощ в Сливен, Стара Загора и София за отлично свършената работа. Д-р Меджидиев разговаря с близките на двете пострадали деца, които също изказаха благодарност на медиците и институциите, ангажирани с транспортирането и грижите за децата.

Той съобщи, че съвместно със сръбския здравен министър и с отговорните институции в двете държави в момента се създава организация за транспортирането на други три деца, които все още се намират под медицинско наблюдение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, чието здравословно състояние е значително подобрено. За целта отново ще бъдат използвани линейки на Спешна помощ, съпроводени от екип на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!