Доц. Кунчев: Никой не ме пита искам ли в НОЩ, никой не ми каза, че се закрива

OFFNews 18 април 2021 в 10:55 5835 0

Снимка БТА

Доц. Ангел Кунчев

Държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев смята за грешка разформироването на Националния оперативен щаб (НОЩ). 

"Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения", заяви той пред БНР и обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомил, че НОЩ ще бъде закрит.

"Като експерти, ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа", каза той.

Доц. Кунчев каза още, че работата на Щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от COVID-19.

"Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това - неминуемо ще има отражение на заболеваемостта", предупреди той и уточни, че ще посъветва да се отложи отварянето на нощните заведения.

По думите му България се движи по ръба на бръснача. Той смята, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н. По днешни данни заболеваемостта е под 500/100 хил., изчислено на седмична база.

Доц. Кунчев прогнозира, че колективен имунитет може да бъде постигнат през август.

"Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите".

Кунчев е категоричен, че е наложително да се разработи и започне кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините. Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews