Доц. Чорбанов: Ако имам малко дете, веднага ще го пусна на детска градина

Антителата не са имунитет срещу COVID-19, коронавирусът не се предава от повърхности

OFFNews 23 май 2020 в 10:40 12979 8

Снимка Архив

COVID-19 не се разпространява сред децата. Ако имам малко дете, веднага бих го пуснал на детска градина. 

Това заяви ръководителят на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН доц. Андрей Чорбанов по бТВ. Той даде за пример Швеция, където детските градини не бяха затворени, но на практика "разпространение сред малките нямаше". Заразяването при децата идва от възрастните в семейната им среда, категоричен бе доцентът. 

По думите му коронавирусът не се предава чрез дрехи, повърхности, седалки на градския транспорт и т.н., а чрез близък контакт в семейството. Дезинфекцията помага да се убият хлебарки и бактерии, но не и коронавируса, той не се крие в ъгъла на стаята, обяви доц. Чорбанов. 

Антителата, установени чрез бързи тестове, не дават гаранции на човека, че има имунитет срещу коронавируса. Огромен брой хора не изграждат антитела, но може да имат имунитет, обясни специалистът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

24.05 2020 в 06:15

А иначе в БАН, костюм тройка, и жълта вратовръзка ...
Не, то всичко може, но е донякъде ...

23293

7

Стефан

24.05 2020 в 06:12

И за капак, вирусите са границата между живото, и не-живото. Има и по-мръсни неща, като например ретровирусите, или не дай боже археото, но те още рядко се надигат срещу нас.
Така и не умеем да се бием с тях. Честито, прочее, на любителите на конспирациите - имат мегдан за мозъчен щурм.
А то за комунистите, извънземните, евреите, и плоската Земя вече е скучно.
Ако си нямат дъвка - мога да им предложа например прионите. Това е причинителят на "лудата крава", и е по-скоро минерал, отколкото микроб, толкова примитивна форма на живот. И твърде възможно - първата форма на космическа атака, която сме забелязали.

13874

6

emanuilis

23.05 2020 в 16:54

Съществува понятието „клетъчен имунитет". Антителата не са задължителен феномен, особено при безсимптомните случаи на зараза. Изводът е косвен, имайки предвид аналогичния феномен при леките, доказани форми на заболяването.

5712

5

tough

23.05 2020 в 14:52

"с/у науката не може да се рита", да. Ама науката не почва и не свършва в БАН. Може поне малко да се съобразяваме и с останалите учени.

12636

4

prascho

23.05 2020 в 13:32

Научният консенсус в момента е, че все още няма достатъчно информация за да се правят подобни обобщения. Всеки, който поне малко се е занимавал с научни проучвания знае колко информация трябва да се събере за да има основа за някакви валидни твърдения.
Винаги има подобни жадни за внимание "звезди", които обичат да се изявяват по медиите и за съжаление въпреки, че са малцинство обикновено са много кресливи и се чуват повече от мнозинството. Примери колкото искаш - анти-ваксъри, плоскоземци, анти-5G и т.н.

12182

3

sawall

23.05 2020 в 12:11

Огромен брой хора не изграждат антитела, но може да имат имунитет, обясни специалистът. - И какъв имунитет може да съществува без антитела? Някакво силово поле? Имунитет по дефиниция означава да имаш антитела (и те да са ефективни, което не е ясно дали работи при коронавируса).

Това или е грешен цитат или този е поредният "специалист" с диплома от Якутския Техникум по Облекло, специализирал медицина в YouTube.

6145

2

kokoten

23.05 2020 в 11:30

...абсолютно е прав доцента...с/у науката не може да се рита,защото се изпада в меко казано смешни ситуации,я някой премиер ще се превърне в спасител на нацията,я ще стане голям смелчак като отпуска мерките,я нещо друго,а тя науката си е казала думата по отношение на вирусите много отдавна,само трябва да се чете...и е по-добре министъра здравето да не е счетоводител,а някой който има бегла представа от медицина...та така емануиле...

5712

1

tough

23.05 2020 в 11:08

Tоя всеки път се изхвърля като ч...я на мокър песък. Без значение какво са открили досега по света за коронавируса, той си фантазира неговите си теории.