Директорът на РЗИ-София: Избор на ваксини ще има през март

OFFNews 23 февруари 2021 в 09:52 4142 0

През март всеки ще може да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. 

Това увери д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция, по БНТ. В момента в РЗИ-София има над 5000 дози от "Астра Зенека", уточни той.

В четвъртък се очаква да пристигнат 12 хиляди дози от ваксината на "Модерна", до края на седмицата около 53 хиляди на "Астра Зенека", а другата седмица още доставки на Пфайзер. Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки гражданин на България би могъл да избере ваксината си, каза още д-р Пенчев. 

"Целта на столичното РЗИ е да има по-голяма обхватност на ваксинацията. Имаше реална опасност от това, ако ние дадем количествата на първите пристигнали при нас общопрактикуващи лекари, да няма достатъчно ваксини до края на деня в инспекцията, това вече е поправено, ваксини в Столичната регионална здравна инспекция има, общопрактикуващите лекари могат спокойно да взимат ваксина от София", допълни Данчо Пенчев. Желаещите са много повече, в столицата има над 800 лични лекари. 

По думите му има достатъчно ваксини и, ако се наложи ще бъде извършена релокация, от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София. 

Нормално е да има опашки в първите дни на масовата ваксинация, желаещите ще бъдат разпределени правилно с течение на времето. Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми, добави директорът на Столичната регионална здравна инспекция. Много ме радва това, че българинът се довери на науката, подчерта той.

Лично премиерът взе това решение за зелените коридори за всички желаещи. 

Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този начин да забавяме процеса на другите, които желаят да се ваксинират. Един флакон съдържа няколко дози, трябва внимателно да се подберат хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се налага да бъдат отлагани по една или друга причина - например физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от ваксините", каза още Данчо Пенчев.

Когато има хора е много лесно, броят се и се прецизират дозите от отворените флакони, обясни още д-р Пенчев.

Има няколко партиди, които са пуснати само на първа игла, но времето, след което трябва да се постави втората, ни дава увереност, че няма да има проблем за втората игла, каза още той. 

ЦИК и РИК-вете вече са имунизирани, в момента, в който получим информация за членовете на СИК, които искат да се ваксинират, ще стартираме процедурата, увери шефът на РЗИ-София. 

Напрегнат съм, в София има нови над 400 случая, увеличава се броят на хоспитализираните, на болните, които търсят Бърза помощ, каза още д-р Данчо Пенчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови