Дипломати и хора с увреждания обединиха творческа енергия в съвместна арт терапия

Посолството на Израел у нас дари материали за рисуване, декупаж и моделиране на Дневния център за хора с ментални увреждания "Света Марина" в столицата

Янка Петкова 06 декември 2021 в 17:16 1062 0

Снимка OFFNews

Празник на изкуството събра хората с ментални увреждания от дневния център "Св. Марина" и гостите им от посолството на Израел в България, които дариха материали за рисуване, декупаж и декорация.

Сътрудничеството между дневния център и дипломатите има дългогодишна история. В инициативата на Никулден взеха участие г-жа Наама Леви, заместник-ръководител на израелската дипломатическа мисия, г-жа Орли Дафна Сона, консул на Израел в България, и г-жа Веред Елрон, съпруга на посланика - Н.Пр. г-н Йорам Елрон.

Снимка: Посолство на Израел в България

Центърът е създаден през 2014 и днес се посещава от около 70 души. За тях се грижи екип от специалисти рехабилитатори, психолози, медици и обучители. В достъпна и привлекателна среда потребителите му имат възможност да участват в разнообразна по вид терапия - музикална и танцова, кулинарна, сензорна, физическа, социална, разказва управителката на дома Йотка Тодорова:

"Ежегодно си партнираме с посолството на Израел. Сътрудничеството ни е изключително успешно. Благодарни сме за дарителската има активност. Спортната площадка, която е разположена в двора на центъра е дарение на посолството, оборудвахме кухня за кулинарна терапия, помагат ни в озеленяването на двора. Проведохме съвместно мащабно мероприятие за Деня на Земята. Днес провеждаме арт терапия с материали, които се осигуряват от нашите приятели от Израел", разказа за OFFNews г-жа Тодорова.

Снимка: Посолство на Израел в България

Г-жа Наама Леви е заместник-ръководител на мисията от два месеца, но от колегите си е научила, че този център е "осиновен" от посолството и съвместната им дейност е с дългогодишна история: 

"Избрахме да се грижим за този център, защото статистиката в Израел показва че 1 от 5 души е с увреждания. Държавата ни има голям опит и ноу хау, което може да сподели в областта на грижата за тези хора. Идвайки тук, за нас е огромно удоволствие да видим колко добре функционира центърът, колко щастливи са потребителите му. Важно е да се повишава информираността по проблемите на хората с увреждания. В Израел за тях се говори открито, проблемите се решават с усилията на цялото общество, има специален отдел в Министерството на правосъдието, който се занимава с изключително с правата на хората с увреждания. Законодателството ни задължава работодателите да назначават приоритетно хора с увреждания, стига да имат желание и възможност да работят. Все пак най-важно е да се говори открито за хората с увреждания и проблемите им да се решават съвместно от всички институции и гражданското общество", казва г-жа Леви.

По думите ѝ днешната инициатива за съвместна арт терапия е посветена на 3 декември, Световен ден на хората с увреждания. Това е предопределило решението на дамите от посолството да осигурят пособия за рисуване, декупаж и моделиране, които да подпомогнат арт терапията на хората с ментални увреждания. За ментор на събитието е поканен художникът Иван Яхнаджиев.

Снимка: Посолство на Израел в България

За OFFNews той сподели, че от 25 години работи с хора с увреждания, затова с удоволствие е приел да участва.

"Мисля, че точно тези хора имат по-голямо чувство към изкуството от нас, които мислим, че сме здрави и нормални. Художникът е нещо по-странно и историята на изкуството го доказва. Когато работят, те правят невероятни неща, съчетават форми, които аз трудно мога да си представя като художник. Това са светли души, творят интуитивно, което е присъщо за един артист. Много съм научил от тях", казва именитият ни художник.

Посолството организира ежегодно инициативи в подкрепа на центъра. Спортната площадка в двора също е създадена като дарение преди няколко години. Следващ съвместен проект на посолството на Израел и дневния център ще е покриването на спортните съоръжения, за да могат да се използва целогодишно.

"В краткосрочен план, през януари, ни предстои съвместно готвене. Според нас готвенето е дейност, в която могат да се включат всички, независимо от езиковите бариери. Ще се радваме да създадем заедно кулинарни произведения. Мислим, че това е смислена инициатива, която ще създаде радост на обитателите на центъра и на нас самите", казва г-жа Наама Леви.

Картините, които бяха завършени на по време на празника, са дело на малката художничка Йоана Боянова от Националния учебен комплекс по култура и приятелите ѝ от центъра "Света Марина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews