Д-р Мирослав Ненков призова новия здравен министър да въведе задължителна ваксинация

OFFNews 20 ноември 2021 в 09:29 17495 10

Следващият здравен министър трябва да направи ваксините срещу COVID-19 задължителни. Това правителство щеше да влезе в историята, ако го беше направило, заяви бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред бТВ.

Според д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасността на ваксините и ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн, мерките, които имаме тук срещу пандемията, се изпълняват проформа. Истинска проверка не се прави и това прави България трудносъпоставима с другите държави. И даде за пример Австрия, която въведе задължителна ваксинация при значително по-малък брой починали от вируса.

Д-р Илиев посочи няколко проблема - първият от тях е, че има COVID, а вторият, че българинът е с много лошо здраве.

"Ние сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания във всяка форма – хипертония, затлъстяване. Нашият стил на живот е много лош и когато имаме много висока заболеваемост, това се отразява и на смъртността", обясни лекарят.

"Ако си представим една ситуация, в която всички решаваме да сме противници на червения светофар, започнем да минаваме на червено и започнат много катастрофи, дали вътрешният министър ще излезе и ще обяснява, че нещата са по-добре или ще мобилизира полицейски сили, които да контролират движението", допълни д-р Мирослав Ненков.

Според д-р Аспарух Илиев ЕК е в състояние на тревога заради ситуацията у нас заради високата смъртност и липсата на мерки, а това противоречи на европейските ценности. В другите държави е щяло да има оставки в подобна ситуация, смята той.

По думите на д-р Ненков няма нищо лошо в това вътрешният и здравният министър да кажат, че не могат да се справят с контрола на мерките.

"За да се предприемат решителни стъпки за овладяване на тази здравна криза, трябва мощно политическо доверие", бе категоричен той. Първата стъпка е новият здравен министър да въведе задължителна ваксинация от 1 февруари.

"На първо място трябва да се направи представително проучване какъв процент от хората в България са преболедували коронавируса. На второ място трябва да се прилагат строго мерките, и на трето място да се мисли за въвеждане на задължителна ваксинация, защото прекалено много време изгубихме и прекалено много хора умират", отбеляза и д-р Аспарух Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

8

kokoten

20.11 2021 в 18:45

Броят на заболелите категорично спада....това че се разкарват линейки по болницитещото няма места е абсолютна лъжа...друг е въпросът,че бързаците си не гледат както винаги работата и гледат да се отърват максимално бързо от пациента,без значение дали той е за хоспитализация или не...както се казва от много столове накрая седнахме на земята....без реформа в БП няма да се случи нищо повече от дереджето на което сме сега...в БП продължават да работят напълно неспособни хора,които освен диплома нямат никакви други качества да изпълняват подобна работа...даже и след дълго време прекарано по линейките компетенциите им не се променят...просто няма по идиотско решение от това да качиш един болюк доктори на линейка и да очакваш да се подобри обскужването...

11300

7

yoghurt

20.11 2021 в 18:38

Че се мре, се мре, но посланията са неадекватни - ако ребром бяха казани фактите щеше да е ок - ваксините помагат да няма смърт, но разболяват - имунитета работи - сертификат само за ваксинирани е дискриминация. Тези метири неща. Ако нещата бяха нормално изложени от правителствата, въпреки че съм го карал два пъти, щях да се ваксинирам без проблем, в случая цялата каша ме отблъсква. Пред вид че не застрашавам, а и не съм застрашен, виждам смисъл хора които не са го карали, и са готови да се разболеят, макар и пи-леко, след ваксината, да го правят.

3767

6

Име на профила

20.11 2021 в 13:50

Да ни завиди човек на нас българите - цяла нация микробиолози :-)

Ваксинирайте се, не се излагайте. Всяка корпорация е зла по същността си, и фармацевтичните са особено противни. За тях всичко е за кинти. Но излишен брой хора умират заради този пуст балкански инат.

Няма да вадя за 18-ти път цифри, всеки си чете както дяволът чете евангелието. Ако някой държи да ги погледне - потърсете в развитите държави колко е breakthrough rate, и колко е death rate in breakthrough patients. Бъдете здрави!

2000

4

Райчо

20.11 2021 в 13:13

Не пишете глупости, а слушайте доктора! Много народ се спомина заради невежеството и простотията сред населението!

2000

3

clinical

20.11 2021 в 13:13

За д-р Ненков само да кажа: вземал е напред от Модерна, сега я рекламира наляво-надясно, щот има няколко хиляди причини да го прави.
https://darikradio.bg/napred-kam-zdravnia-napregnat-imunitet-s-d-r-nenkov.html /8:35 и нататък/
За Паро и парЕтата е ясно отдавна.
А че вчера един Бритон дойде да ни покаже, че няма сувереност в рамките на ЕС, не че не го знаехме преди, но изглеждаше грозно.
И са, кат точно вчера одобриха хапчето на Мерк за Ковид, бизнесът с ваксините агонизира. И му трябва тласък...
Нещо неясно?

11300

1

yoghurt

20.11 2021 в 10:10

След посещението на Бретон вчера, и заплахата му за “български щам” ако не приемем “помощта му”, макар и подкрепена с антинаучни доводи, човека Ненков какво да прави, явно се е уплашил. Де така да ни ваксинираха за туберкулоза, хепатит или някоя друга по-опасна болест, с такъв плам, може би досега болестите щяха да изчезнат. А в случая на юруш, с полу-разработена “ваксина” която гарантирано разболява, но и вероятно предпазва от смърт, да се пазим от болест, която сама утихна след внезапният си пик през есента, макар и напълно неочаквано да утихна - по официалните данни за България сега трябваше да сме в апокалипсис - някак е твърде съмнително. След 10 години, ако все още има такава болест, ще разработвт нещо наистина ефикасно, и може да се говори да се прилага, знаем че за другите болести, които макар и по-опасни не са ни изтрили от лицето на планетата, ваксините са се разработвали над половин столетие!
От днес с маска и дезинфектант, и не заради ковид, ами заради заплахата на Бретон за нов щам на територията ни.