Д-р Миндов: Няма траен имунитет след преболедуване от COVID, хората се разболяват отново и по-тежко

Интересът към всякакъв вид ваксини спада, съобщи председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари

OFFNews 09 юни 2021 в 10:15 3583 0

Снимка Архив

Има много хора, които боледуват втори път от коронавирус и то по-тежко. Няма траен имунитет при тази инфекция, заяви по БНР председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Миндов.

По думите му или ще трябва да се ваксинираме периодично, или да боледуваме периодично. Според него всеки трябва да направи избор кое от двете предпочита.

Д-р Миндов каза още, че интересът към всякакъв вид ваксини спада.

"Хората се объркаха и се колебаят, но лично аз съм спокоен, че тези с първа доза "Астра Зенека" си поставиха и втора доза от същата ваксина. Интерес към нея обаче няма от март месец, когато беше временно спряно поставянето ѝ. При другата векторна ваксина на "Янсен" няма такава стигма и има повече желаещи да се имунизират, защото е еднодозова", обясни общопрактикуващият лекар. Той увери, че няма информация от колегите си за тежки нежелани реакции към която и да било ваксина срещу коронавирус.

Д-р Миндов посочи, че в Албания има три пъти повече ваксинирани, отколкото у нас. По думите му трябва да се вземат мерки, за да се активизират хората, тъй като проблемът е психологически. Той обаче заяви, че личните лекари не могат да бъдат активна страна в този процес, тъй като имунизациите са доброволни. Според него ролята на личния лекар е по-скоро да съветва пациентите с хронични заболявания каква ваксина да си поставят и кога да се имунизират преболедувалите.

Той потвърди, че дозите, които се залежават, ще бъдат пренасочени към други балкански държави, тъй като срокът им на годност изтича.

Д-р Миндов коментира и освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев от поста му на директор в Националния център по заразни и паразитни болести:

"Щом толкова хора го подкрепят, значи има защо. Явно хората го припознават като лидер и като медицински експерт. Такива ходове трябва да бъдат по-широко обсъждани. Лично аз смятам, че това не е правилен ход."

Като неизпълнимо от личните лекари Миндов определи изискването те да подадат подробни таблици с данни за преболедувалите пациенти с коронавирус. Има подадени отчети към институциите, откъдето тази информация може да се извлече коректно, отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови