Четвъртата вълна няма да спре, а ще прерасне във вълна 4 плюс заради Омикрон

OFFNews 16 декември 2021 в 15:40 20631 0

Снимка БТА, архив

Четвъртата вълна няма да спре, а ще прерасне във вълна четири плюс, когато Омикрон се появи в България. За това предупреждава проф. Тодор Кантарджиев в интервю за clinica.bg.

"Оказа се, че Омикрон е направил така нареченото имунологично бягство и ваксинираните с две дози имат доста нисък процент на протекция. Българските граждани трябва да бъдат предупредени и да си направят бустерна доза, при това с РНК-ваксина. Това се отнася особено за тези, които са си сложили преди това "Астра Зенека". Вече е доказано, че ако човек има две РНК-ваксини, възможността да се предпази от новия вариант е само третата ваксина от същия вид, със същата субстанция", казва той.

"Българи, това са препоръките на световни учени. Моля ви, направете го. Казвам ви го като човек, лекар и брат! Направите ли го, ще сте спокойни за Омикрона. Хората, които не са ваксинирани, които не чуват и не спазват препоръките на научно обосновани послания ще са виновни пандемията да продължи. Но, може би, най-виновни за голямата смъртност сред българския народ ще са сивото малцинство от българи, които направиха политическа кариера от антиваксърството и говоренето срещу мерките по време на четвъртата вълна", призова проф. Кантарджиев.

Смъртния случай на ваксиниран и заразен с "Омикрон" той си обяснява с факта, че Великобритания ваксинираха най-вече с ваксината на "Астра Зенека".

Според него е "хубаво е всички ученици над 12-годишна възраст да бъдат ваксинирани. Опитът на Израел и на европейските държави доказват безопасността на ваксините при хората на тази възраст".

Проф. Кантарджиев приветства решението за вход със зелени сертификати в Министерския съвет за администрацията и министрите като "правилно, научно обосновано" и прогнозира, че то ще доведе до много добри резултати.

Освен ваксинацията, той препоръча на хората "да слушат интелигентни лекари, които не са антиваксъри. Да не дават ухо на лица, които целят политическа кариера или икономическо благополучие".

Проф. Кантарджиев посреща новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова с "много големи" очаквания:

"Най-напред се надявам да имаме научно обосновано управление на кризата, причинена от коронавируса. След това, да имаме научно обосновано управление на другата криза, тази с антибиотичната резистентност. Третото ми очакване е управление на болниците по отношение на лечението на хората и ролята на Националната здравноосигурителна каса за ролята и управлението на качеството в болничната и извънболничната помощ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови