БЛС за новата здравна реформа: Не може изборът да е кой да плаща лечението, а не кой да ни лекува

OFFNews 18 юли 2019 в 12:24 2499 0

Българският лекарски съюз изрази критиките си към представената в понеделник нова здравна реформа, която включва пълна демонополизация на Здравната каса. 

Реформата предвижда пациентите да могат да избират дали парите от здравната им вноска да отиват в НЗОК, или и здравен фонд, откъдето ще бъде финансирано лечението им в рамките на основен пакет, цените на дейностите в който ще се договарят между фондовете и изпълнителите на медицински дейности. 

"БЛС приветства опитите за реформа от страна на здравното министерство, като намира, че те са необходими и закъснели. В концепцията, представена от министъра на здравеопазването, обаче липсват реални разчети, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието", посочват от съсловната организация.

Оттам допълват, че са силно обезпокоени, защото представената от здравния министър Кирил Ананиев концепция предвижда системата да действа със същите средства, с които разполага тя в момента, но те ще са разпределни между двама платци. 

"БЛС очакваше концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за реална конкуренция", подчертават от организацията. 

"Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му. Неоспоримо предимство на здравната система у нас е бързият и лесен достъп на пациентите до здравни грижи – предимство, което предложената концепция отнема безалтернативно", категорични са те.

От съсловната организация смятат още, че след реформата в този ѝ вид ще бъдат извадени от формирането и договарянето на здравните политики. 

Според предложената реформа МЗ и съсловните организации ще определят дейностите в основния пакет, като цените за тях ще бъдат договаряни между фондовете и изпълнителите на медицинска и дентална помощ - болници, общопрактикуващи лекари, зъболекари.

От БЛС обаче настояват основният пакет да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат гарантирани от доставчиците на медицински услуги, защото иначе лекари и болници ще се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури каквито са застрахователните фондове. 

От съсловната организация са категорични, че концепцията за нов здравноосигурителен модел няма да реши основни проблеми като липсата на кадри и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната и не се дава решение на проблема с големия брой неосигурени пациенти. 

"Не на последно място, БЛС смята, че демонополизация на НЗОК, чрез разпределяне на равни вноски от обществения ресурс между отделните платци за всеки записан здравноосигурен гражданин, без прилагане на механизъм за изравняване на риска, няма да създаде равнопоставеност и конкуренция, а ще доведе до нови дисбаланси в системата", допълват оттам.

От БЛС предлагат преди да се прави опит за промяна на здравноосигурителния модел, да се въведе действащо електронно досие на пациента, да има реално остнойностяване на медицинските дейности и труда на лекарите и специалистите по здравни грижи.

От организацията предлагат и да се определи основен пакет медицински дейности, който да може реално да се финансира от здравната вноска в сегашния ѝ размер, и той да бъде надграден с допълнителен пакет дейности, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи. 

"БЛС е категоричен, че е недопустимо управляващите да си играят по този начин с нервите на изпълнителите на медицинска помощ. Недопустимо е да се говори за качество на медицинските услуги без да се повишават цените, без да се увеличава вноската, без да се свива основният пакет, без да се заплаща цялата извършена вече дейност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и специалистите по здравни грижи. С това българските лекари не са съгласни и питат: Българският лекар, медицинските специалисти и пациентите ли са виновни за неблагополучията в здравната система?", подчертават от съсловната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша