''Беше топла, но пръстите ѝ започваха да посиняват.'' Жена оказа първа помощ на ударено от мълния момиче

OFFNews 17 август 2022 в 09:59 6382 0

Снежана Йорданова

Снимка Скрийншот

Снежана Йорданова, жената оказала първа помощ на пострадалото момиче

"Беше топла, имаше сърдечна дейност, но пръстите ѝ бяха започнали да посиняват", разказа пред bTV жената, която спаси живота на поразено от гръмотевица момиче в Приморско.

Във вторник мълния удари трима души в Приморско. Най-тежко пострада 18-годишната Теодора, която е била подпряна на дървото, където е паднала гръмотевицата. Един от другите двама леко пострадали е приятелят на момичето.

Таксиметров шофьор, който е бил наблизо обясни, че мълнията е била с размер на баскетболна топка и се е разбила при допира със земята. Минута по-късно видял млад мъж, който накуцвал и търсел телефон, за да се обади на 112, тъй като неговият не работел.

Снежана Йорданова, жената която се притичва на помощ на пострадалата, казва, че е видяла светкавица, чула гръм и разбрала, че наблизо е паднала мълния. Видяла, че се създава суматоха и се събират доста хора и чула млад мъж да вика за помощ:

Реших да проверя. Валеше проливен дъжд. Очаквах, че ще видя момче, оказа се приятелката му. Момчето беше в шок, мислеше, че тя е мъртва, крещеше "Теодора, събуди се, не ме оставяй". Проверих дали има признаци на живот, видях, че все още е топла, има сърдечна дейност, но пръстите бяха започнали да посиняват. Мисля, че след инцидента за някакъв момент е спряла да диша, разказва Снежана, която веднага започнала сърдечен масаж и помолила приятеля на момичето да го обдишва. Това продължило до идването на линейката.

Оказва се, че това не е първият път, в който жената дава първа помощ, тъй като е спасявала баща си след инфаркт.

Първите секунди бяха решаващи. Учила съм как се прави само на теория, сега имах повече кураж, защото се убедих, че това работи. Виждам колко съществено е умението и знанието да дадеш първа помощ. Много се надявам моите усилия да са довели до резултат, нищо друго не би ме удовлетворило повече, казва Снежана Йорданова.

Теодора е настанена в бургаска болница и все още е с опасност за живота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови