Български и чуждестранни експерти обсъдиха здравните и социални проблеми на хората с деменция

OFFNews 16 юни 2019 в 12:11 1042 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Български и чужди експерти, представители на държавните институции и неправителствени организации обсъдиха здравните и социални проблеми на хората с деменция на дискусионна среща и научен симпозиум в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“.

Дни преди събитието министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира работната група по създаване на Националната стратегия за хората с деменция, в чийто състав влизат представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, професионални организации, научни дружества, медицински университети, неправителствени организации, омбудсмана на РБ и други институции.

"Всички развити страни приемат значимостта на проблемите, свързани с деменциите, поради два основни, неоспорими факта – първо, високата заболеваемост, особено изразена в страни със застаряващо население, каквато е България, и второ, спецификата на грижите за пациентите, които ангажират много ресурси на специалистите и семействата. Нашата страна има възможността да се възползва от опита на други европейски страни като Франция, Германия, които от над 10 години са признали диагностиката, лечението и грижите за дементно болните за един от приоритетите в своята здравна и социална политика", подчерта акад. Лъчезар Трайков, ръководител на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“, по време на срещата.

"Грижата за хората с деменция е интердисциплинарен проблем, затова всички документи са насочени към съгласуване и стимулиране на усилията на специалистите от научната, здравната, социалната и финансовата сфера, с ангажиране на правителствени и неправителствени организации, обучение на кадри, подкрепа на семействата им и грижещите се за тях", уточни той.

Акад. Лъчезар Трайков е председател на Българското дружество по деменции, партньор, номиниран от Министерството на здравеопазването да представлява България в двете водещи европейски програми в областта на деменциите „Joint Action 2 - Act on Dementia” (2016-2019) и "Иновации за деменциите в Дунавския регион" (INDEED) (2018 - 2021).

Основните цели на Националния план са свързани със създаването на модел за организиране на ранна диагностика на деменциите и разработване и прилагане на индивидуален план за лечение и грижи за пациентите с деменции и подкрепа на семействата им в България. Осъществяването им обаче се нуждае от активна подкрепа на национално и европейско ниво, категорични са експертите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови