Българската ваксина ще е готова до края на годината, ще дава имунитет и срещу други коронавируси

Трябва финансиране за клинични изпитания, заяви доц. Пенка Петрова от БАН

OFFNews 29 октомври 2020 в 10:36 13587 3

Институтът по микробиология към БАН ще може да предложи прототип на ваксина до края на годината.

Това съобщи директорът му доц. Пенка Петрова по бТВ. За да пристъпим към клинични изпитвания първо върху мишки и след това на хора, ще трябва да се включи и държавата, защото нямаме предвидени средства за клинични изпитания, посочи тя. 

По думите й бг ваксината цели, след като бъде поставена, да може да запази имунитета на хората и върху следващи коронавирусни инфекции. Тя е протеинова ваксина, насочена към консервативни райони на вируса, базирана е на нова идея, обясни доц. Петрова. 

Надяваме се, че България иска да инвестира в такива високи технологии, тъй като у нас има фирми, които произвеждат ваксини и ги изнасят. Например нашата БЦЖ ваксина се произвежда и се изнася в 140 страни по света, коментира доц. Петрова. Според нея, ако човек е прекарал коронавируса без тежки усложнения, е доказано, че има имунитет за три месеца със сигурност. Може би и за шест, но това е в период на анализ в момента, посочи тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

3

Sashkavas

29.10 2020 в 22:56

Ех Стефчо Стефчо, дали тежи или не незнам, но винаги можеш да провериш и сам фактите: виж в един scopus или ISI каква е наукометриката леля Пенка и я сравни с някой от хората дето наистина правят нещо в тази област - примерно виж наукометриката на Jonathan Heeney пък после говори. А ако няма какво да кажеш, просто недей.

Каката просто ръси глупости с надежда да изкяри някоя кинти за нея и нениния институт. Май имаше една приказка за жабата, коня и подковите дето е много подходяща за случая.

Айде че бързам за чалготеката дет ме прати - само кажи на РЗИ да не вземат да я затворят и да останем да си хортуваме самички с теб, сладурчо. Кака ша ти пее на уше $->DM

23293

2

Стефан

29.10 2020 в 16:34

Думата на сашка васева в науката тежи, безусловно.
А когато и започне да финансира науката, става направо "цункай Джиджи!"
Бегай си в чалготеката.

1894

1

Sashkavas

29.10 2020 в 11:39

ключовата дума е "прототип" а ключовото изречение е "Надяваме се, че България иска да инвестира в такива високи технологии, тъй като у нас има фирми, които произвеждат ваксини и ги изнасят."

Таз година ваксина за ковид вирус(И) а догодина вечен двигател, вие само ни дайте 100-200 милиона за да ги довършим на бързо.

За това сме на това дередже, ако найстина си свършил нещо такова фирмите и държавите ще се наредят на опашка а резултатите са патентовани и публикувани в Nature или Science. Но кака Пена с наукометриката на завършващ докторант или 3-то разряден учАн е недооценен гении у нас и в чужбина :-). Щеше да е смешно, но е много много жалко.
 
X

Да помогнем на украинските деца!