България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19

Ваксината няма да е задължителна, но ще е безплатна за всички, които желаят да я поставят, съобщи министър Ангелов при посещението си в Стара Загора

OFFNews 28 август 2020 в 16:07 4776 2

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с който Европейският съюз подписа договор. Това съобщи пред журналисти в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия.

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани и ще се поставя при желание, уточни министърът. Все още не е ясно кога ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

"Това, което ще бъде внесено на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина и няма да се изпитва върху никакви хора", подчерта здравният министър и уточни, че с предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция.

"Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина", съобщи проф. Ангелов.

В Стара Загора министърът посети УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. В областната болница има създадена готовност за разкриване на 143 легла допълнително, а при по-голям натиск върху системата и на още 40. Той съобщи, че освен университетската болница има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 – МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия. При по-голямо натоварване на системата е създадена възможност и други лечебни заведения да приемат пациенти с коронавирусна инфекция, стана ясно още от думите на проф. Ангелов.

По време на срещата си с областния кризисен щаб той е разговаря с представители на Тракийския университет за новата академична учебна година и обучението на студентите по медицина. Според него тя трябва да започне присъствено, "защото медицина не се учи по електронен път". 

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните-членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина, съобщи още Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови