AstraZeneca: Регулаторите потвърдиха високото ниво на защита, което създава ваксината ни

От компанията съобщиха, че работят за изясняване на механизмите, които са предизвикали "изключително редките" случаи на тромбози

OFFNews 08 април 2021 в 12:37 1368 0

Ваксината предлага високо ниво на защита срещу заболяване от COVID-19 в целия спектър на тежест на протичане и ползите от нея продължават да надвишават рисковете. това беше потвърдено от регулаторите, гласи позицията на AstraZeneca, разпространена до медиите днес.

Изявлението на биофармацевтичната компания е в отговор на оценката на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Великобритания (MHRA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) по изключително редки събития на тромбози с ниски тромбоцити от над 34 милиона души, ваксинирани с ваксината COVID-19 на AstraZeneca във Великобритания и ЕС.

Какви са констатациите

Регулаторите поискаха актуализация на информацията за ваксината във Великобритания и ЕС. Нито една от агенциите не е идентифицирала никакви рискови фактори, като възраст или пол, или определена причина за тези изключително редки събития. Те обаче стигнаха до мнението, че тези събития имат възможна връзка с ваксината и поискаха те да бъдат посочени като изключително рядък потенциален страничен ефект, подчертават от AstraZeneca.

От компанията потвърдиха, че активно си сътрудничат с регулаторите, за да направят тези промени в информацията за продукта и вече работят по съобщените случаи, за да установят възможните механизми, които биха могли да обяснят тези изключително редки събития.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че въз основа на текущата информация причинно-следствената връзка се счита за вероятна, но не е потвърдена, добавяйки, че са необходими допълнителни специализирани проучвания, за да се разбере напълно потенциалната връзка между ваксинацията и възможните рискови фактори.

В допълнение СЗО отбеляза, че макар и да са повод за загриженост, оценяваните събития са много редки, като се съобщава за нисък брой сред почти 200 милиона лица, получили ваксината AstraZeneca COVID-19 по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови