Антивитамините - алтернатива на антибиотиците

OFFNews 27 август 2020 в 10:50 2091 0

Антивитамините скоро могат да се присъединят към арсенала на човечеството срещу устойчивите на антибиотици супербактерии, за които се смята, че ще се превърнат в смъртоносна заплаха през следващите десетилетия. Това са установили учени от университета на Гьотинген и института "Макс Планк", предаде БТА.

Антибиотиците, използвани в борбата срещу бактериалните инфекции, са считани за един от най-големите пробиви на всички времена. Проблемът с устойчивите на антибиотици супербактерии обаче става все по-голяма заплаха за здравето на хората с потенциално смъртоносни последствия. В търсенето на нови средства за борба с тях, учени от Германия изследват потенциала на антивитамините, пише сп. "Нейчър кемикъл байолъджи".

Както предполага наименованието им, антивитамините са вещества със специфично действие срещу витамините, които блокират или ограничават активността на тези жизненоважни молекули. Очевидно антивитамините не са нещо, което хората биха желали да приемат в изобилие, но при определени обстоятелства могат да се окажат от полза.

Изследователи от университета на Гьотинген и института "Макс Планк" са насочили вниманието си към антивитамин на витамин B1, известен като 2-метокси-тиамин (MTh). Въпросният антивитамин се произвежда от бактериите, за да унищожава конкурентни микроорганизми в заобикалящата го среда. Целта на учените е била да разберат как функционира веществото с идеята потенциално да го приспособят като антибиотик.

Някои антивитамини имат химическа структура, подобна на тази на истинските витамини, които блокират или ограничават. За целите на настоящото изследване авторите му са анализирали механизма на действие на атомно ниво на антивитамина на витамин В1.

Учените са установили, че изследваният антивитамин потиска важен протеин в метаболитната система на бактериите. Интригуващото обаче е, че той няма същия ефект върху човешките протеини. Това съответно го прави подходящ за основа на нови антибиотици, които не вредят на приемника, обясняват специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови