Американски лекари: Лекарството remdesivir съкращава до седмица престоя на пациентите с COVID-19 в болница

OFFNews 18 април 2020 в 21:47 7151 0

Снимка Pixabay

Обнадеждаващи новини за едно от експерименталните лекарства, на които се възлага надежда за лечението на COVID-19, съобщават лекари от САЩ.

Става въпрос за нов експериментален противовирусен препарат на име remdesivir (ремдезивир).

Пациенти, които са били лекувани с експерименталното съединение в болница, са се възстановили бързо, повечето са били изписано само след няколко дни, съобщава Си Ен Ен, като цитира медицинския портал STAT News.

Пациентите, включени в клиничното проучване на препарата, са били все с тежки дихателни симптоми и висока температура, но въпреки това са били изписани в рамките на седмица след като са били лекувани с лекарството.

"Най-добрата новина е, че пациентите ни бяха изписани бързо, което е чудесно. Имаме само двама починали", казва д-р Катлийн Мюлейн, инфекционист от Чикагския университет, който провежда проучването.

По-късно, потърсени от Си Ен Ен, от университета посочват, че твърдението на д-р Мюлейн представя картината само частично. А частични данни от продължаващо и към момента изследване не могат да дадат сигурни заключения, допълват от университета. Оттам посочват още, че информацията е била съобщена без разрешение във вътрешен форум на изследователи. Затова към момента университетът не се ангажира с научно твърдения относно ефикасността на лекарството.

Към настоящия момент няма медикамент, за който да е сигурно, че лекува COVID-19. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови