Александровска болница: Доц. Оскар не е източвал НЗОК

OFFNews 13 ноември 2021 в 14:47 2470 0

Снимка Фейсбук

"Началникът на клиниката по очни болести доц. д-р Александър Оскар не е „източвал Здравната каса с фалшиви хоспитализации“, гласи официалната позиция на УМБАЛ "Александровска", разпространена до медиите, по повод публикации, в които обвиняват офталмолога в ощетяване на здравния фонд със 178 000 лв.

От болницата заявяват, че в лечебното заведение не са съставяни фалшиви документи за фалшива хоспитализация на пациенти и не са създавани фалшиви истории на заболяването.

"На доц. д-р Александър Оскар не е налагана забрана за работа със Здравната каса и за извършване на амбулаторна дейност. Той не е бил назначен за съветник на директора на лечебното заведение", пишат още от "Александровска".

"Доц. Александър Оскар е един от водещите специалисти по детска офталмология и невроофталмология в България и благодарение на неговите усилия на ръководител, клиниката по Очни болести в УМБАЛ „Александровска“ се превърна от едно от губещите в едно от най-успешните и печеливши звена в лечебното заведение", се посочва в позицията.

Публикациите коментира и самият доц. Оскар във фейсбук профила си: 

"През изминалите няколко месеца бях подложен на множество проверки, след постъпили “сигнали”, от най-различни контролни органи, свързани с дейността ми като лекар. Всички приех отговорно и с разбиране към проверяващите. Въпреки че за всичките ми години практика, не бях проверяван нито веднъж, явно сега бе дошъл моментът на проверките. (...) В края на месец август, след като в продължение на повече от месец бях подложен на всевъзможни проверки, които възпрепятстваха дейността ми като лекар, подадох заявление за прекратяване на договора ми със здравната каса за осъществяване на доболнична помощ. Нямам прекратени права за работата със здравната каса; работя със здравната каса като лекар към УМБАЛ “Александровска” ЕАД. Нямам забрана за осъществяване на амбулаторна дейност. Нито на мен, нито на ръководството на болницата, е известно да има наложена администравина санкция или глоба на ДКЦ “Александровска”. Изнесената информация за “източване” на здравната каса в размер на 178 000 лв не ни е известна. (...) За мен е ясно, че с действията си по-рано през годината, когато подадох сигнал за нередности в начина, по който се управлява УМБАЛ “Александровска” ЕАД са основната причина за всички опити да бъда дискредитиран и авторитетът ми да бъде накърнен. Но мен не ме е страх!"



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови