Ако не си платят здравните вноски до 6 месеца, неосигурените ще плащат за 15 г. назад

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2015 в 21:59 78625 179

Българите, които не плащат здравните си осигуровки, имат 6 месеца, за да платят осигуровките си за 3 години назад. Ако не направят това, те ще трябва да заплатят всички здравни вноски от създаването на здравноосигурителната система в България преди 15 години до момента.

Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.

Преди няколко месеца здравният министър Петър Москов имаше идеята от пролетта таксата за възстановяването на здравните права да стане 2000 лева, но след това здравното министерство реши да наложи по-строги мерки за намаляване на здравно неосигурените.

Това означава, че ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква един месец лечение в болница на стойност 50, 100 или 200 хил. лева, вие няма да можете да възстановите правата си с 500 лева с плащане за последните 3 години. Ще бъдете така добър да си заплатите всичко, което дължите от началото на създаването на здравноосигурителния модел през 2000 г., коментира решението Москов.

По данни на здравното министерство българите, които не се осигуряват и не са социално слаби са около 150 000, и това е една от причините за недостатъчните средства в бюджета на Здравната каса.

Правителството прие и предложението болниците да докладват до 3 дни на НАП, ако при тях отиде пациент, който не е здравноосигурен, както и разделянето на здравната помощ на три пакета.

Не е възможно една банка да знае във всеки един момент моето състояние като човек, който има кредит, и дали съм просрочил с 10 минути задължението си, а държавата с всичките си механизми да не може да отговори какво е количеството на здравно неосигурените, допълни министърът.

По повод разделянето на здравния пакет на три – спешен пакет, базов пакет и допълнителен пакет, той обяви, че „спешният пакет е ясният ангажимент на държавата, базовият пакет е ангажиментът за обществото, който през здравното осигуряване пресреща лечението на основните групи заболявания, а допълнителният пакет е възможността всеки да може да надгражда в собственото си здраве".

Базовият пакет ще бъде покриван от НЗОК и ще обхваща лечението на социално значимите заболявания. Останалите заболявания ще се покриват от допълнителния пакет, за който Здравната каса ще плаща, но ще има лимит за количеството пациенти, които могат да бъдат лекувани от всяко заболяване за определено време. В рамките на този пакет ще се лекуват състояния, които не са животозастрашаващи и могат да бъдат отложени. Ще има листа на чакащите за всички, които искат да се лекуват безплатно. Останалите ще могат да заплатят допълнително или да се осигуряват в частен фонд.

Спешният пакет пък ще покрива животозастрашаващите състояния и от него ще могат да се възползват и неосигурените.

Предвидено е и постепенно увеличаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравни вноски за тези, които осигурява – деца, пенсионери, военни, социално слаби и др. Увеличението ще започне от 2016 г. и ще е с 5% годишно до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се, докато в момента държавата заплаща върху половината от осигурителния доход.

Предвидено е още държавата да не плаща за лекарства, които не водят до добри резултати. Освен това в позитивния списък няма да бъдат включвани медикаменти, за които фармацевтичните фирми не са направили отстъпка.
Списъкът на заболяванията, за чието домашно лечение плаща Здравната каса, пък ще се утвърждават от Надзора на НЗОК. Заради това се налага увеличаване на членовете на Надзора с двама души – представители на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.12 2015 в 14:50

Сега борисов москов и компания нагледно Ви показват какво е див и варварски комунизъм.Къде са "право защитните"организации да оспорват узаконяването на корупцията в здравната система?Когато се спре издръжката на политически партии и от върхушката се изземат всички средства с не доказан произход и тези за които не са платени данъци ще има средства за безплатна медицина достъпна за всички,с едно качество за не осигурените и с право на избор за осигурените.Държавата не плаща осигуровките на държавни чиновници и полицаи и още много и в буквалният смисъл те са не осигурени.За двата горе писани трябва пълен одит и съд по Румънски + пълна конфискация всичко до доказване на доходи-законни.

22.12 2015 в 19:41

М осков вземе се застреляи,или ми даи твоита заплата и ще си плащам.Само знаете да крадете но скоро ще ви изхвърляме.Боклук мръсен.

05.11 2015 в 21:40

ей Москов да го тура на майка ти ти ли ще кажеш или искте народа да стане и та ве изхвурли докат не ядете бой няма да помислите за народа мамицата ви и продажни копелета искате пари за да може да крадете.

02.10 2015 в 20:46

mislish che mi puka li

19.07 2015 в 08:04

Няма страшно - ще платим на някой да го застреля - по-евтино ще излезе!!

17.06 2015 в 18:09

Държавата не осигурява работа на хората а иска пари и то пак ги иска от на с българите.АЗ СЪМ ОСИГУРЕНА страдам от болеста на Бехтерев и като отидеш на преглед си плащам като поп е за какво да се осигурявам като за една операция ти искат минимум два бона е какво е това докога ще ни обирате???????????

12.06 2015 в 08:16

Ей, идиот, аз съм безработна без един лев доход бе, фашист. от де да ти ги земя тия пари за здравни, че твойта заплата да удари тавана ли бе, черпак мръсен фашистки Москов

06.05 2015 в 06:39

i koi ste vie be muhlqri 4e da ni zadaljite da si gi pla6tame osigorqvate li ni ne6to 4e 6te ni zadaljavate

16.04 2015 в 20:40

В Германия има повече от 100 здравни каси.Има такива, ако през изтеклата година не си ползвал услугите на касата, ти връщат пари и те пращат на санаториум ако желаеш за тяхна сметка.