Акад. Петрунов: Ако се спазват мерките, ще имаме спокойна учебна година

Маските и шлемовете не могат да спрат COVID-19, но значително намаляват вирусния товар

OFFNews 16 септември 2020 в 08:43 2429 0

Връщането на децата в училищата е необходимо и неизбежно. Мерките се адекватни. Ако се спазват тези мерки, учебната година би трябвало да протече нормално. Това каза в студиото на БНТ акад. Богдан Петрунов - имунолог и алерголог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Не е изключено в хода на годината да има случаи на заразяване, на затваряне на отделни класове и поставяне под карантина на отделни места, но това е неизбежно, коментира експертът.

Той беше категоричен, че мерките, които са взети у нас, са едни от "най-меките" в цяла Европа. В Австрия, Франция, Германия, Великобритания, Испания, Израел отново има случаи на пълно затваряне, каза акад. Петрунов.

Втора вълна наесен

"Мисля, че втората вълна е неизбежна, особено когато се появят и други респираторни вирусни инфекции през есенно-зимния период. Данните на СЗО показват, че след пика през март и спадането на заболеваемостта през юни до много ниски нива, сега отново има нарастване на случаите. Испания и Франция са страните, в които има най-висок ръст на новозаразени. В Испания е много висока и смъртността", съобщи специалистът.

Младите също сериозно боледуват

Той цитира ново проучване на заболеваемостта в САЩ, извършено при 3900 души на възраст между 18 и 34 г. от нюйоркските болници, които са били с доказана инфекция. 20% от тях са постъпили за лечение в болница. 10% от хоспитализираните са били подложени на кислородна терапия и интубация и 2,7% от тях са загинали. Това са много сериозни данни в потвърждение на това, че младите хора също са застрашени от неблагоприятно развитие на коронавирусната инфекция, каза академикът.

БЦЖ ваксината

Има вече достатъчно данни в подкрепа на ползата от БЦЖ ваксината като превенция срещу коронавируса. Страните, в които беше провеждана дългогодишна имунизация с тази ваксина, по-леко протича заболяването, това са държавите от Източна Европа. Ваксината дава кръстосан имунитет и хората много по-леко прекарват инфекцията. Потвърдиха го и данните от сериозно проучване в Нидерландия – имунизирани бяха няколкостотин лекари и студенти-медици. Оказа се, че те имат стимулиран клетъчен имунитет и процентът на заболели между тях е по-малък. 

Може ли да се постави новата ваксина на деца

Децата биха могли да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, когато има готов препарат, но това зависи от показанията на ваксината. Има ваксини, които се правят след 6-годишна възраст, има и такива, които се поставят след 12 или 18-годишна възраст. Ваксините, които сега се разработват, не се тестват върху деца, а само върху доброволци над 18-годишна възраст, обясни имунологът.

Пазят ли шлемовете и маските

"Нито шлемовете, нито маските могат да ни предпазят от която и да е вирусна респираторна инфекция, но тук става дума за нещо много просто и елементарно – с тези предпазни средства ние намаляваме количеството на вирусния товар върху себе си. Ако ги няма шлема или маската, ние ще поемем примерно 10 единици от вируса с капчиците, които излъчваме при говорене, дишане, пеене и т. н., ако обаче шлемът или маската ги има – тези пръски механично ще бъдат спрени и ще поемем 4 или 5 единици вирусен товар.

Теоретично е възможно в комбинация с грипните вируси COVID-19 да мутира и да стане по-смъртоносен, но не можем да го твърдим, докато нямаме доказателства. Коронавирусът мутира, става по-мощен по отношение на инфекциозността си, но причинява по-малко смърт поне засега, каза акад. Петрунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови