530 лева за промивка на ухо в Златни пясъци

OFFNews 06 август 2019 в 11:43 4076 1

Снимка Фейсбук

530 лева за промивка на ухо е платило момче от ЮАР на частен медицински център в курорта Златни пясъци за преглед и отстраняване на чуждо тяло от ушния му канал, съобщава „Дневник“. Фактурата за манипулациите и платената сума се разпространява във фейсбук и събира сериозно възмущение.

Цената е формирана на базата на няколко предоставени услуги: първоначален преглед в часовете след 19 ч. – 170 лв., изписване на рецепта – 40 лв., промивка на ухо – 75 лв., отстраняване на чуждо тяло от канала – 100 лв., прилагане на лекарство – 20 лв., и консумативи – 50 лв.

„А вие си мислихте, че чадърът по родното Черноморие е лукс! Дано не се налага да пробвате медицинските услуги“, пише в коментар под снимката с платената фактура в социалната мрежа.

От „Дневник“ са се свързали с частния медицински център в курорта, откъдето обяснили, че това са цените, на които работят, и те са съобразени с останалите медицински центрове на територията на Златни пясъци. По-високите суми имали връзка и с разходите за персонал, и с наемите, и с останалите медицински екипи. Това са цените ни, навсякъде, още на входа, ясно пише на три езика, че това е частен център и работи срещу заплащане, ценоразписите също са ясно разлепени, обяснил управителят на центъра.

Според администрацията на центъра впоследствие приятелка на младежа видяла фактурата и направила проблем. Ние не работим със здравната каса, а държавата не е сложила лимити за дейността ни, имаме всички права да поискаме такава сума, каквато сме изчислили, заявиха още оттам. Освен това работели с различни видове застрахователи и ако пациентите имали застраховка, те не давали нищо, а сумите се изплащали от застрахователите. В случая момчето имало застраховка, центърът нямал договор с конкретният застраховател, но след връщането си в ЮАР щял да си получи парите.

Издали сме касов бон, всичко сме описали, имаме всички ценоразписи, даваме пълна предварителна информация за цените, коментираха още веднъж от центъра. Допълниха, че на всеки хотел в курорта имало разлепена информация кой е най-близкият център и медицински екип, който работи със здравната каса.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ провежда интензивни проверки на територията на цялата страна, включително и по Черноморието. Агенцията също така се самосезира и във връзка с публикувани в медиите сигнали и изнесени твърдения на пациенти за случаи на нарушаване изискванията на Закона за лечебните заведения при оказване на медицински услуги и тяхното заплащане, се казва в съобщение на институцията, разпространено по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

06.08 2019 в 12:28

Не виждам нищо лошо....като ви е скъпо бЕгайте У поликлиниката...както казваше един мой колега(вече покойник) "Срещу пет лева,можеш да седнеш срещу мен и да започнеш да говориш"....медицината е скъпо нещо....