102% увеличение на заболеваемостта и 50% ръст на починалите от COVID-19

OFFNews 29 октомври 2020 в 12:04 8620 0

Категорични са данните, че възприемчивостта към заболяването остава голяма. 102% е седмичният ръст на заболеваемостта, с 50% се е увеличила смъртността в страната. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, на брифинг за епидемичната обстановка у нас.

България е на 21 място в ЕС и на 2 място по 14-дневна заболеваемост на Балканите. Според данните за смъртността страната се нарежда на 10 място в ЕС и на 4 на Балканите.

На 26 октомври е отчетена рекордна заболеваемост над 220 на 100 000.

Няма зелени зони по разпространение на COVID-19 на територията на страната. В 18 области разпространението на инфекцията е над 120 на 100 000 души, което ги поставя в червената зона. Само Видин и Добрич все още са в жълтата зона с по-малко от 20 на 100 000 души заболели.

Най-висок дял на смъртните случаи се наблюдава при хората между 70-79-годишна възраст - 32% от починалите, следвани от възрастова група 60-69 с 27% смъртност и групата между 80-89 г. с 18%.

Нарастване на заболеваемостта са отчита във всички възрасти, с най-голям дял са лицата в активна възраст 20-60г. Подем в заболеваемостта се отчита и при ученици в гимназиален курс - 15-19 г. 

Тревожен ръст се забелязва при приетите за болнично лечение. Те са се увеличили с 1/3. Нараства броят на пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи, техният брой към момента е 7% от всички хоспитализирани изтъкна Пенков.

Над 2000 са заразените медици в страната, близо 5% от общия дял диагностицирани. 37% са заразените лекари, а 33% са медицинските сестри.

По думите на зам.-министъра целта ни е рязката крива да бъде пречупена и разпространението на инфекцията да бъде задържано в на плато. 

Директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов посочи, че спешните отделения изнемогват. Той прогнозира, че в следващите 7 до 10 дни броят на настанените в болници ще стигне до 4000, което означава, че нуждаещите се от интензивно лечение ще станат 200-250.

От днес в „Пирогов“ се откриват още две отделения. Едното ще бъде за персонал – 30 легла и още 30 за граждани със средно тежки състояния. Балтов подчерта, че включването на частните болници вече не е по желание, а задължително.

Директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов съобщи, че в лечебното заведение в момента се лекуват 26 пациенти, трима са интубирани, 10 от хоспитализираните са по-рискови. Той коментира оправданията на някои болници, че не разполагат с инфекционисти и вирусолози, за да лекуват коронавирус с аргумента, че всеки който е завършил медицина, има основни познания по тези специалности и това не би трябвало да бъде проблем.

Да не се предозира витамин Д, да не се използват имуностимулатори в голямо количество, призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Имунната система не трябва да се стимулира непрекъснато. По-добре е това да става с правилно хранене, физическа активност и добри емоции, подчерта той.

Според него "нещата около коронавируса наистина се преекспонират". "Това доведе до наслагване в обществото на недоверие, страх и хората се потиснаха. Затова с удоволствие слушат ненаучни приказки, че маските не работят. Най-важни са контрола и самоконтрола", коментира микробиологът.

По думите му в момента случаите са толкова много, че ако не се възприемат широко бързите антигенни тестове, диагностицирането на случаите ще бъде сериозно затруднено. Според специалиста през ноември могат да започнат да се правят по-активно и бързи тестове за грип. Тези тестове трябва да се използват най-вече в приемните отделения на болниците, от личните лекари, в училищата. Те не се купуват от аптека, защото вземането на пробата трябва да се прави от специалист, уточни професорът.

Кантарджиев подчерта и важността на изследването за антитела, което може да се направи 40 дена след прекарване на заболяването. "Ако имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма", посочи той.

185 лаборатории в страната работят PCR диагностика, подчерта отново проф. Кантарджиев, в опровержение на информацията, че у нас няма капацитет за изследване на 11 000 проби на денонощие.

През вчерашния ден Националната референтна лаборатория е обработила 414 проби, от които 161 положителни – или 38,8% новозаразени. Това е повече от всеки трети изследван, отчете проф. Кантарджиев и уточни, че това е най-високият брой позитивни резултати за лабораторията до момента. 

Училищата не трябва да се затварят първи, трябва да се действа локално, но е факт, че ситуацията с коронавируса се усложнява. Това е мнението на министъра на образованието Красимир Вълчев.

"Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто и не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, тъй като при него има дефицити със социализацията, има психическа умора и има дефицити дори при ефективния образователен процес", каза просветният министър.

„Най-голям процент карантинирани ученици има в София. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали искания, да минат на обучение в електронна среда. Броят им е 15, но очаквам да станат повече. За съжаление имаме смъртни случаи в системата. За това трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите да се справят със ситуацията”, добави образователният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови