Забравете за портокалите на плажа

ОFFNews 13 юни 2019 в 15:14 3850 0

По една ябълка на ден, салата от моркови три пъти седмично и няма да имате нужда от козметика за по-бързо потъмняване. Струва ли си да вярваме на такива съвети?

Помагат ли продуктите на загара?

Има продукти, които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи, т. е. притежават фотосенсибилитиращи свойства. Голяма грешка е обаче да ги смятаме за средство по-бързо потъмняване, съобщава сайтът "Аргументи и факти". Фотосенсибилизацията е състояние, което по-скоро застрашава кожата. Затова към такива продукти трябва да сме особено внимателни.

В тази група храните са богатите на особени биологично активни фитосъединения – комурини. Много богати на комурини са смокините. Същите свойства имат и цитрусовите плодове. Морковът повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи заради наличието на каротиноидите, които, когато са в излишък, се натрупват в кожата. Това не означава, че не трябва да се консумират изобщо, но умереността е препоръчителна. Ябълките съдържат витамин С (при това не много) и пектини. Ползата им за придобиване на по-бърз загар е мит.

По-полезно е да мислим как да защитим кожата си, защото силният загар и слънчевите изгаряния водят до по-бързото ѝ стареене и риск от меланома.

Кои продукти защитават кожата от изгаряне

На първо място, това са продуктите съдържащи мастни киселини – омега 3, омега 6. Към тях се отнасят рибата, семената, ядките, които са богати на цинк (част от бариерната защита на кожата) растителните масла, които съдържат витамин Е. Всички те укрепват защитните свойства на кожата, но трябва да се консумират в умерени количества.

Кои продукти помагат при изгаряне

Много популярно средство е киселото мляко. От медицинска гледна точка употребата на млякото при слънчево изгаряне не е оправдана. Усещането за облекчаване на болката, което създава, може да бъде постигнато и с обливане с хладка вода. Всъщност този продукт изсушава горния слой на кожата, който вече е мъртъв, и ускорява процеса на белене.

Ако сте с хронично или вирусно заболяване

Някои заболявания изискват постоянен прием на лекарства – хипотензивните (при високо кръвно налягане), захаропонижаващите (препарати, които се приемат при диабет), противовирусните. Много от тези лекарства може да имат фотосенсибилизиращо действие и да повишат чувствителността на кожата към слънчевите лъчи. Същият ефект имат и някои антидепресанти. Обикновено това е посочено в инструкцията към препарата. Някои козметични или парфюмерийни средства, които съдържат етерични масла, също могат да провокират слънчево изгаряне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови