Как да се справим с потенето – 4 съвета

OFFNews 17 юли 2019 в 18:13 12326 1

Снимка Pixabay

Потенето е начин на организма да се защити от прегряване. В някои случаи обаче повишеното потоотделяне (хиперхидрозата) може да е симптом на ендокринни нарушения, болести на нервната система и др. Възможно е да се потим дори в хладни помещения, когато сме в покой или при леко вълнение.

Потенето може да е локално – когато засяга само определени области и общо, когато се поти цялото тяло. Общата хиперхидроза обикновено е типична за патологични състояния и изисква консултация със специалист.

Фактори, които влияят на потенето

Стрес – при силно вълнение и лесно възбудима нервна система. В този случай е добре да се потърси помощ от невролог или психотерапевт.

Вегетативна дистония – това е синдром, при който има функционални нарушения на нервната система, които рефлектират върху сърдечно-съдовата и дихателната система, нарушава се топлообмена. При такова състояние трябва да се търси помощ от невролог.

Климакс или пубертет – и за двете състояния е типична промяната в хормоналния фон на организма. Хормоните участват активно в процеса на терморегулация.

Наднормено тегло - хората с наднормено тегло произвеждат повече топлина, а плътният слой мазнини пречи на нормалния топлообмен.

Как да избегнете прекаленото потене - 4 съвета
(приложими са в случаите, когато не става дума за патологични състояния)

1. Контрастен душ и топла вана

В горещите дни вземайте душ по-често. Почиствайте окосмяването под мишниците, защото там се съсредоточават много бактерии. Контрастният душ е с редуване на хладка и гореща вода. Ваните с хвойна, градински чай и отвара от дъбова кора също имат добър ефект. Препоръчително е да се правят в продължение на 15-20 минути, не по-често от веднъж седмично.

2. Режим на хранене

Ограничете храните и напитките със съдържание на кофеин и теобромин. Тези вещества стимулират потоотделянето. Към продуктите, които ги съдържат, се отнасят кафето, кока-колата, какаото, шоколадът. Добре е да се намали консумацията на люти и пикантни храни. Ограничаването на алкохола също има положителен ефект, защото той стимулира притока на кръв в кожата.

3. Домашни средства

Хладният компрес, на местата с активно потене, помага за свиване на порите и намалява потоотделянето. Компресът се поставя на проблемното място за 10-15 минути. Добър ефект има обтриването на засегнатите зони с извлек от лайка или разтвор на хлебна сода.

4. Антиперспиранти

Това са едни от най-популярните средства при прекомерно потене. Предлагат се като дезодоранти или рол-они. Има за ежедневно ползване и за употреба не повече от 7 дни. Тези продукти блокират порите и потта не може да излезе на повърхността. Препоръчва се да се избягват формули, които съдържат алуминиеви соли, за които се доказа, че могат да причинят рак на гърдата. Водещите козметични компании гарантират, че продуктите им не съдържат алуминиеви соли и парабени. Четете етикета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови