Външно: Вече работим за отварянето на страната за руски туристи

OFFNews 13 април 2021 в 18:41 4507 0

Министерството на външните работи и здравното министерство подготвят актуализация на заповедта, която за момента блокира издаването на визи за руски туристи. Това стана ясно от позиция на ведомството на Екатерина Захариева, изпратена до OFFNews по повод наше запитване.

По-рано днес Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова МВнР незабавно и спешно да започне да издава визи на руски туристи. 

Гранично-пропускателният и паспортно–визовият режим на Република България се осъществяват в съответствие разпоредбите на актуалната Заповед на министъра на здравеопазването, в която са посочени гражданствата, както и категориите лица, които могат да влизат и пребивават в нашата страна. Консулските служби биха могли да стартират процеса по издаване на визи на граждани на Руската федерация единствено при промяна на тази заповед, заявяват от външно.

От министерството уточняват, че заедно с Министерството на здравеопазването вече работят по актуализиране на тази заповед, за да бъде облекчено влизането в страната на граждани на трети страни при гарантиране на спазване на всички епидемиологични мерки.

Припомняме, че България подкрепя въвеждането на цифров зелен ваксинационен сертификат в ЕС за улесняване на пътуванията, който би стимулирал туризма и краткосрочните пътувания. Подкрепяме и допускането на граждани на трети страни, които са ваксинирани, добавят от ведомството на Екатерина Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови