''Спрях да вярвам, че мога да продължа'': Федерер излиза днес за последния мач в кариерата си

Един от най-великите тенисисти в историята ще изиграе един-единствен мач в турнира Laver Cup. В двубоя на двойки ще му партнира най-големият му съперник през годините Рафаел Надал

Александра Маркарян 23 септември 2022 в 07:00 3681 0

22 септември 2022 г.: Роджър Федерер и Рафаел Надал тренират за последния мач в кариерата на великия швейцарец - двубой на двойки на Laver Cup на 23.09. в The O2 Arena в Лондон.

Снимка Getty Images

22 септември 2022 г.: Роджър Федерер и Рафаел Надал тренират за последния мач в кариерата на великия швейцарец - двубой на двойки на Laver Cup на 23.09. в The O2 Arena в Лондон.

Един от най-великите тенисисти в историята Роджър Федерер излиза днес на корта за последния мач в кариерата си.

41-годишният швейцарец участва в един-единствен двубой - на двойки - в турнира Laver Cup. Неговият партньор ще бъде най-големият му съперник през годините Рафаел Надал - така, както Федерер пожела. Това ще е 1750-ият мач в 24-годишната му кариера, в която той спечели 103 трофея, 20 от които са от Големия шлем - четирите най-престижни турнира по тенис - и е бил 310 седмици №1 едно в света, включително рекордните 237 седмици поред.

Срещу двамата титани тази вечер ще играят Джак Сок и Франсис Тиафо.

Тазгодишното пето издание на турнира ще се проведе в Лондон от днес, 23 септември, до 25 септември в The O2 Arena. Ще се излъчва пряко по телевизия Eurosport 1.

Състезават се два отбора: отборът на Европа и отборът на света. Във всеки участват шестима тенисисти. Капитаните им са Джон Макенроу (отбор "Свят") и Бьорн Борг (отбор "Европа"). Вицекапитаните са Томас Енквист и най-малкият брат на Джон Макенроу - Патрик.

Дневната сесия днес и утре започва в 15:00 ч. и включва два мача на сингъл. Вечерна е от 21:00 ч. и включва един на сингъл и един на двойки. В неделя дневната сесия започва в 14 ч и включва два мача на сингъл и два на двойки.

Наред с Федерер и Надал в отбор "Европа" е и Новак Джокович, тримата доминиращи в професионалния тенис през последните две десетилетия, с общо 63 титли от Големия шлем. В него са и трикратният шампион от Шлема и също бивш №1 в света Анди Мъри, който ще играе пред родна публика, финалистът от Откритото първенство на САЩ Каспър Рууд (Норвегия, №2 в света) и Стефанос Циципас (Гърция, №6).

Срещу тях в отбора на света ще се изправят Феликс Оже-Алиасим (Канада) и Тейлър Фриц (САЩ) - в Топ 20 в света, полуфиналистът от тазгодишния US Open Франсис Тиафо (САЩ, №19 в света), Диего Шварцман (Аржентина, №17), Алекс де Минор (Австралия, №22) и Джак Сок (САЩ, №128).

Първият отбор, спечелил 13 точки, печели Laver Cup.

Откриващият мач ще противопостави Каспер Рууд и Джак Сок. След тях на корта ще излязат Диего Шварцман и Стефанос Циципас. Първият мач във вечерната сесия е между Анди Мъри и Алекс де Минор. След тях е събитието на турнира: двубоят Роджър Федерер и Рафаел Надал срещу Джак Сок и Франсис Тиафо.

Турнирът носи името на легендарния Род Лейвър. Австралийският тенисист е вторият играч в историята (след Дон Бъдж през 1938 г.), който печели четирите големи първенства на сингъл в рамките на една година - австралийското, френското, британското (Уимбълдън) и американското - (1962 г.); първият, който повтаря този Голям шлем (1969 г.). Той, Рой Емерсън, Новак Джокович и Рафаел Надал са единствените тенисисти, печелили всички турнири от Големия шлем поне по два пъти. 84-годишният днес Лейвър се пенсионира на 38 години с безпрецедентните 200 титли зад гърба си.

Но не отбор "Свят" печели турнира, в който австралиецът е така силно въвлечен. Отбор "Европа" триумфира в досегашните му четири издания в Прага (2017 г.), Чикаго (2018 г.), Женева (2019 г.) и Бостън (2021 г.).

"Спрях да вярвам, че мога да продължа." Така Роджър Федерер, в Лондон от няколко дни, обяснява пред Би Би Си решението да сложи край на кариерата си. Причината са сполетелите го контузии и операции на коляното, третата от които беше след миналогодишния Уимбълдън - турнирът, където е спечелил най-много титли от Големия шлем - 8, и където игра за последно.

"Последните три години бяха меко казано трудни - допълва той. - Знаех, че стъпвам по много тънък лед през последната, откакто играх на Уимбълдън. Опитах се да се върна, но възможностите ми бяха ограничени. И, честно казано, спрях да вярвам в това."

Преди няколко месеца Федерер прави скенер с надеждата, че резултатите ще са добри. Но не са. И разбира, че трябва да обяви пенсионирането си. Това е стресиращо за него. Няколко "емоционални" седмици работи над текста, който прочита на 15 септември. Тогава обявява края на кариерата си, когато шумът от последния голям турнир за годината - US Open - заглъхва и новината не отнема полагаемото се внимание на новите шампиони на сингъл Ига Швьонтек и едва 19-годишният испанец Карлос Алкарас, новият №1 в света.

Оттук нататък Федерер няма да "изчезне", напротив. "Обичам тази игра и искам да остана в нея под някаква форма. Няма да бъда призрак или някакъв непознат" - казва Федерер в края на интервюто си за Би Би Си. Той намеква, че би тренирал младежи, за да изведе напред следващото поколение швейцарски таланти. Но на първо място планира да прекарва повече време със съпругата си Мирка и четирите им деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!