Никой не е над правилата. Реакциите след сензационната забрана на Джокович да играе в Австралия

Мая Младенова 06 януари 2022 в 10:11 11426 1

Снимка Getty Images - архив

Новак Джокович

Бурни реакции последваха драматичната развръзка на Откритото първенство на Австралия, след като визата на най-голямата световна звезда в тениса Джокович бе анулирана след кацането му.

До последния момент ракета номер 1 се надяваше да бъде допуснат до участие в турнира въпреки стриктните изисквания на организаторите всеки състезател да е ваксиниран срещу COVID-19. Предполага се, че сърбинът не е имунизиран, тъй като съобщи, че е предоставил документ за медицинско изключение. Той отпътува за Австралия, но веднага след кацането му в Мелбърн визата му бе анулирана след сериозни обществени реакции. Сърбинът бе затворен в карантинен хотел, докато адвокатите му търсеха вратичка как той да остане в страната.

Как Джокович остана извън турнира

Австралия е една от страните, в които COVID мерките се спазват изключително стриктно. Локдаун се налага дори при малък брой заразени, за да не се допусне разпространение на заразата. Границите дълго време бяха затворени, хора над година бяха разделени със семействата си. Нивото на ваксинирани в страната е 91%, към неваксинираните няма особен толеранс. Затова общественото недоволство, че изключение се прави за тенис звездата, е напълно обяснимо. 

Сагата около участието и задържането на Джокович стигна до най-високо ниво и ангажира дори държавните ръководители на Австралия и Сърбия. Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира, че над тенисиста се упражнява тормоз, а сръбското посолство в Канбера е излязло в изявление.

В Туитър Вучич съобщи, че е успял да разговаря с Джокович и да го увери, че "цяла Сърбия е с него и че нашите органи правят всичко възможно тормозът над най-добрия тенисист в света да бъде прекратен незабавно".

На свой ред премиерът на Австралия Скот Морисън отрече да е упражняван тормоз. Той заяви, че става въпрос за индивидуален случай и отбеляза, че Джокович е привлякъл вниманието, което може би е препратка към коментарите му срещу ваксинацията и публикацията му в Instagram. "Визата на г-н Джокович е анулирана. Правилата са правила, особено когато става въпрос за границите ни. Никой не е над правилата. Стриктната ни гранична политика беше критично важна за това, че Австралия има едни от най-ниските нива на смъртност от COVID в света, продължаваме да сме бдителни", коментира Морисън.

В съда: Опашката няма да размахва кучето

Съдът е определил дата за пълно изслушване по делото за понеделник, но правителствените адвокати са си запазили правото да поискат решение за депортиране на Джокович преди това изслушване. Адвокатът на тенисиста, Ник Ууд, заяви пред съдията по време на предварителното изслушване, че организаторите на Откритото първенство  трябва да знаят дали клиентът му ще участието му до вторник. В отговор съдията Антъни Кели заяви, че "тук опашката няма да размахва кучето". Това е идиом за ситуации, когато влиятелен човек или организация се контролира от нещо по-маловажно или по-слабо. 

Рафаел Надал защити правилата за участие в турнира: "От моя гледна точка, единствено мога да кажа, че вярвам на хората, които разбират от медицина, и ако те казват, че трябва да се ваксинираме, тогава трябва да си сложим ваксина. Той (Джокович) взема свои собствени решения, всеки е свободен да взема решения, но след това има определени последствия. Единственото ясно нещо за мен е, че ако си ваксиниран, можеш да играеш на Откритото първенство, а светът вече изстрада достатъчно, за да си позволим да не спазваме правилата."

Междувременно бащата на Новак - Сърджан Докович, реагира гневно на новината за задържането на сина му. "Нямам представа какво се случва, държат сина ми в плен пет часа. Това не е битка за либертарианския свят, това не е битка само за Новак, а за целия свят! Ако не го пуснат до половин час, ще се съберем на улицата, това е борба за всички", закани се Сърджан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

06.01 2022 в 11:08

Да бе никой. Всички политически срещи на високо равнище почват с маски и свършват на маса с много храна и шампанско, а маски носи само прислугата.