Глобиха Серина Уилямс за поведението ѝ на финала на US Open

OFFNews 10 септември 2018 в 10:54 4990 1

Серина Уилямс беше глобена със $17 000 заради поведението си по време на финала на US Open в събота.

Изгубилата мача от 20-годишната Наоми Осака (Япония) нарече съдията на стола "лъжец" и "крадец".

Пред 23-те хиляди зрители на най-големия корт в света, на родна земя, носителката на 23 титли от Големия шлем наруши правилника не веднъж.

Проблемите започнаха във втория сет, след първия загубен при категоричното надмощие на излъчващата съвършен контрол над емоциите си Осака с 2:6.

Карлос Рамос предупреди Серина заради неразрешено получаване на съвети от треньора ѝ Патрик Муратоглу, след което тя прекъсна играта и отиде до него, уверявайки го, че не е приемала съвети от ложата на екипа си, че никога не мами и че по-скоро би загубила мача, отколкото да направи това. Извика също, че той няма право да я обвинява в измама пред дъщеря ѝ.

В това време тв зрителите видяха на записа от камера жестовете на Муратоглу към Серина, който два пъти ясно ѝ показа, че трябва да промени позицията си на корта. След мача самият треньор на американката призна, че съдията е бил прав, че се е опитал да помогне на Серина, но че тя не е видяла жестовете му.

Ситуацията ескалира, когато при двойна грешка на Серина и загуба на гейм тя строши ракетата си в земята и последва не предупреждение, а наказание - точка за противничката ѝ в следващия гейм. Тук Серина също реагира гневно. При следващата почивка тя отиде при съдията ѝ директно започна да му крещи и да го обижда с думите, че е крадец и лъжец, че тя никога не е мамила и че той никога повече няма да ръководи неин мач. Този път наказанието, спазващо точно правилника, бе не предупреждение, не точка, а цял гейм за съперничката.

Резултатът стана 5:2 при сервис на Серина и тя спечели подаването си, но Наоми Осака, която успя да се абстрахира от скандала и нито показа отношението си, нито каза нещо, не пропусна да затвори сета и мача. След като спечели първата си титла от Шлема и двете със Серина се прегърнаха на мрежата обаче 20-годишното момиче седна на мястото си, разплака се и не успя да се успокои до края на церемонията. Серина също беше разстроена, а гневът ѝ към съдията продължи да се излива и след мача. Тя нарече педантичното му спазване на правилника "сексистко", защото много мъже тенисисти, които трошат ракетите си на корта, не получават наказания. И за миг не допусна, че е сгрешила в поведението си.

Глобата на Уилямс ще бъде приспадната от чека, който тя получи на финала, на стойност 1.85 млн. долара.

В същото време обаче женската тенис асоциация подкрепи твърдението на Уилямс за проява на сексизъм от страна на съдията.

"WTA смята, че не трябва да има разлика в нивото на толерантност към изразяването на емоции от мъже и жени. Не смятаме, че това беше спазено снощи", се казва в изявление на изпълнителния директор Стив Саймън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови